Agencija za sigurnost hrane
0

Nema opasnosti od otrovnih jaja za potrošače u BiH

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija zatražila je od Njemačke da je izvještava o razvoju događaja nakon što su njemački potrošači upozoreni da izbjegavaju potencijalno kontaminiraja jaja, jer je veoma toksični dioksin pronađen u hrani za perad i svinje prošle sedmice, što je primoralo hiljade farmi da zaustave prodaju.

Međutim, prema dosadašnjim informacijama, nema opasnosti za potrošače u BiH.

Vezano za informaciju kako je u Njemačkoj više od hiljadu farmi zatvoreno zbog upotrebe hrane za životinje koja je sadržavala nedozvoljenu količinu dioksina, Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH kontaktirala je Agenciju za sigurnost hrane BiH, rečeno je danas Feni iz Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača.

Iz ove institucije pojašnjavaju da je njemački Savezni institut za procjenu rizika (BfR) u Njemačkoj izdao naredbu da se povuče te uništi sva kontaminirana hrana (jaja i meso), kao i hrana za životinje, od proizvođača iz pokrajine Schleswing-Holstein koja je bila izvor kontaminacije. BfR navodi kako ovaj slučaj nije uzrokovao značajne posljedice po zdravlje ljudi, već prvenstveno one financijske prirode zbog uništenja hrane i zatvaranja farmi.

Vezano za situaciju u BiH, iz Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača navode da je Agencija za sigurnost hrane BiH nacionalna kontakt tačka za praćenje EU RASFF sustava (Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje).

"Putem Evropskog RASFF sistema za uzbunjivanje nije do sada pristigla informacija da je sporni proizvod isporučen na BiH tržište, te prema za sada raspoloživim informacijama ne postoji opasnost za potrošače u BiH", rečeno je Feni.

Agencija za sigurnost hrane BiH, vezano za obavijest o opasnosti koja može prouzročiti štetan utjecaj po zdravlje potrošača, izrađuje procjenu rizika.

"Do sada nismo zaprimili nijednu informaciju koja ukazuje na potrebu za procjenom rizika od dioksina u hrani za životinje", kažu u Instituciji ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH.

Trag o kontaminaciji hrane za životinje vodi do jednog distributera ulja za proizvodnju životinjske hrane u njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein, gdje je ulje namijenjeno za industrijsku upotrebu u biogorivima bilo distribuirano za životinjsku hranu.