Suđenje Karadžiću
0

Nielsen: Policija RS se "češala dok je selo gorjelo"

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Četvrtog dana iznošenja nalaza i mišljenja na suđenju Radovanu Karadžiću, vještak Haškog tužilaštva rekao je da su 1992. godine srpske policijske snage znale da se na području Republike Srpske (RS) nalaze paravojne snage, ali nisu sprečavale njihovo djelovanje.

Christian Nielsen, vještak koji je sačinio nalaz o radu i strukturi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, rekao je da je policija na početku rata u BiH imala saznanja o nelegalnom radu paravojnih formacija, ali su odlučili da im daju “odriješene ruke za rad”.

“Nažalost, policija je na samom početku sukoba zauzela stav da se tim ljudima mora dati da sprovode operacije dokle god oni to rade kao ‘patrioti’. Mnoge od ovih grupa su došle da se navodno bave borbenim dejstvima, a doslovno su ih pratili kamioni i vagoni na koje su tovarili stvari koje ilegalno konfiskuju i šalju dalje u Srbiju za svoj dobitak”, rekao je Nielsen.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je vještaka pitao o istragama koje je MUP RS-a vršio o zločinima paravojnih jedinica.

Optuženi je, aludirajući na to da su istrage bile usmjerene da otkriju počinitelje, rekao: “Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijer ostavi svoj trag”, nakon čega je Nielsen zatražio da odgovori na srpskom jeziku.

“Moguće je da ste vi u pravu, ali onda bih ja vama odgovorio da se policija u RS-u ponašala u skladu s poslovicom: ‘Baba se češala dok selo gori’”, kazao je Nielsen, koji je sa svjedočenjem počeo 6. jula ove godine.

Haško tužilaštvo tereti Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH počinjene između 1992. i 1995. godine.

Prema navodima optužnice, Karadžić je bio član udruženog zločinačkog poduhvata skupa sa, između ostalog, članovima MUP-a RS-a i pripadnicima dobrovoljačkih jedinica iz Srbije, koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Nielsen je na ovom ročištu, odgovarajući na pitanja optuženog Karadžića, rekao i da je MUP RS-a “imao saznanja” da je 1992. godine “u snage rezervne policije primljen veliki broj osoba s kriminalnim dosjeima”.

“Citirao sam u izvještaju i govor Miće Stanišića na Skupštini RS-a iz novembra 1992. godine, u kome je suštinski iznio da je policija znala za lopove i kriminalce, kako ih on naziva, i dopustila im da stupe u redove policije u ranoj fazi rata”, rekao je Nielsen.

Vještak je dodao da je veliki broj “osoba problematičnih pozadina” prebačen u jedinice Vojske Republike Srpske (VRS) u drugom dijelu 1992. godine.

Mići Stanišiću, nekadašnjem ministru srpskog MUP-a u BiH, trenutno se pred Haškim tribunalom sudi za zločine protiv čovječnosti počinjene u 19 bosanskohercegovačkih općina.

Unakrsno ispitivanje vještaka Nielsena će se nastaviti u četvrtak, 14. jula ove godine.