{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ni SDS neće podržati Kukića

F
22.6.2011. u 18:22
0
5
Ni SDS neće podržati Kukića
0
Ni SDS neće podržati Kukića
Predrag Kovač
Zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač je danas u Sarajevu, nakon razgovora s kandidatom Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavom Kukićem, kazao novinarima da ta stranka neće dati podršku za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Kovač je kazao da, po njihovom mišljenju, nije ispoštovan veoma bitan stav, a to je "da svi koji u ime svih nas treba da rade najodgovornije funkcije na nivou BiH moraju biti predloženi konsenzusom".

Po njegovim riječima, u narednom periodu od Predsjedništva očekuju da iznađe načine kako da kandidati koje predlaže pred Parlament budu usaglašeni, odnosno moraju biti dogovoreni od svih članova Predsjedništva BiH.

Na pitanje šta tačno znači da SDS neće dati podršku, da li to znači da će na sjednici Predstavničkog doma glasati protiv ili će biti suzdržani, Kovač je odgovorio: “To ćete vidjeti kad dođe do glasanja u Predstavničkom domu.“

Kukić je nakon razgovora s SDS-om kazao novinarima da je imao i posljednje razgovore u procesu konsultacija s političkim partijama, dodajući da je generalno zadovoljan, neovisno o tome jesu li mu političke partije dale potporu ili nisu.

"Zadovoljan sam činjenicom da u najvećem dijelu razgovori nisu odbijeni. Mislim da je razgovor naprosto pretpostavka bilo kakvog kompromisa na koji ćemo se u BiH morati učiti. Nema maksimalističkih rješenja i nema lomljenja preko koljena. Naprosto se moramo učiti živjeti na logici kompromisa", kazao je Kukić.

Dodao je da je danas ljudima iz vrha SDS-a izložio svoje viđenje, okvirni program Vijeća ministara BiH kojim će, dobije li podršku, rukovoditi.

„Učinilo mi se da sam naišao na razumijevanje za poteze koje planiram, za temeljni pristup koji planiram. Političke partije, pored toga, imaju i svoju političku filozofiju, strategiju, taktiku, dogovore, kombinatorike, koje ja uvažavam. Iskreno se nadam da ni ti dogovori, kompromisi, strategije, taktike nisu nešto što je zakovano i da se u nastavku ovih konzultacija oni i mogu promijeniti“, kazao je Kukić.

Istaknuo je da, što se njega tiče, nije nezadovoljan ovim razgovorima.

„Što se mene tiče, optimist sam, da nisma optimist, u čitavu priču ne bih uopće ulazio“, kazao je Kukić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: