BiH
0

Čović: Zastupnici HDZ-a BiH neće podržati Kukića

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je večeras u Sarajevu da zastupnici te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće podržati Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te kako vjeruje da Kukić neće dobiti podršku u Parlamentu BiH.

Čović smatra da je ovo još jedan korak unazad, da se šalje vrlo jasna poruka da se nije spremno tražiti dogovor, razgovor koji bi dao nekakav kompromis, mogućnost, šanse da se uskoro dobije Vijeće ministara BiH.

"Očekujem da se vrlo skoro ide sa drugim kandidatom, pa sa trećim, kad je to bodovanje već takvo, tako da u konačnici Borjana Krišto, kao kompetentan kandidat koji sigurno može dobiti potporu bez problema u državnom Parlamentu, nužnu ustavnu potporu, će biti u konačnici mandatar“, kazao je Čović.

Sumirajući razgovor s pomoćnikom državne tajnice SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Philipom Gordonom, Čović je kazao da su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

"Iznijeli smo svoje stavove da želimo biti u Vijeću ministara. Tri hrvatske pozicije pripadaju hrvatskom bloku, kao što tri srpske ili tri bošnjačke pripadaju drugom ili trećem bloku.

Oko jedne pozicije iz reda ostalih se da praviti nekakav dogovor, iako smo mi sa strankama iz srpskog naroda dogovorili da to u ovoj fazi pripada njima, kao što je u prethodnom mandatu pripadalo Bošnjacima“, kazao je Čović.

Naš uvjet je, dodao je, da se u tri do šest mjeseci raspravi pitanje Ustava BiH, minimalno presuda Suda u Strazburu, u ovoj fazi, i Izborni zakon, da se više nikada ne bi bilo u ovoj situaciji, kako bi legitimni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda imali zakonski okvir da obnašaju vlast, bez obzira o kojem nivou se govori.

"Drugim riječima, uradili bi dvije stvari, poštivali bi volju građana, odnosno predstavnika sva tri konstitutivna naroda. S druge strane, ne bi imali krizu o kojoj pričamo osam punih mjeseci“, smatra Čović.