Lov u mutnom
13

Nezavisni odbor već godinu i po ne postoji: Ko priželjkuje smjenu direktora FUP-a Dragana Lukača?

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić su na posljednjem zajedničkom sastanku, prema tvrdnjama gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, razgovarali o smjeni direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača.

"Meni je ta informacija potvrđena iz više izvora, pojedinci već duže iniciraju smjenu Dragana Lukača. Nisu sva trojica stranačkih lidera tražila njegovu smjenu, jer da jesu – usaglasili bi se oni, dosad bi Lukač već bio smijenjen", kazao je Fuad Kasumović za Klix.ba.

Dragan Lukač smeta mnogima

Inicijativa za smjenu direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača se, prema njegovim osobnim tvrdnjama, ne pojavljuje prvi put, a uz to navodi da je neizbježno da će se i ubuduće pojavljivati jer živimo u neuređenom društvu.

"Ja smetam mnogima zbog posla koji radim i načina na koji to radim. Ja sam čovjek koji obnaša policijske dužnosti i uvijek sam to radio. Dugo sam u policiji, u okviru zakona, u okviru profesije. Indirektno ili direktno moj rad nekome mora zasmetati. To je jednostavno takav posao", kazao je Lukač, dodavši da predsjednici političkih stranaka nemaju ingerencije za pokretanje bilo kakve inicijative za smjenu direktora policije, razrješenje ili promjenu funkcije.

Dragan Lukač napominje da je isključiva nadležnost o tim pitanjima, u odnosu na direktora Federalne uprave policije, u Nezavisnom odboru, koje je tijelo Parlamenta Federacije BiH, a koje, uzgred napominjući, već godinu i po ne postoji.

"U jednom društvu koje je još uvijek neuređeno, u tranzicijskom društvu kakvo je društvo u Bosni i Hercegovini, još uvijek su sigurno prisutne stvari koje su nezamislive u nekim demokratskim, razvijenim društvima. Kod nas se još uvijek tako razmišlja glede pitanja rada policije ili direktora policije", kazao je Lukač za Klix.ba.

Još od samog izbora Dragana Lukača na poziciju direktora Federalne uprave policije provlače se kontroverze koje dovode u pitanje legitimnost njegovog izbora, jer je, navodno, za vrijeme raspisivanja javnog konkursa, kao i za vrijeme trajanja mandata, ispunjavao zakonom predviđene uvjete za penziju.

"Kada kažem neuređeno društvo, prije svega mislim na neuređenost ili neizgrađenost pravne države u cjelini i svega onoga što se može staviti u kontekst pojma pravna država. A sasvim je sigurno da tu i sigurnosne službe, odnosno policija, prate takav neuređen ustroj zemlje. Vidimo svi kako je težak put u nastojanju da postanemo normalna zemlja koja će funkcionirati na principima zakona i zakonitosti, prava i pravičnosti", cijeni Dragan Lukač.

Dobri rezultati koje nema ko da ocijeni

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao je za Klix.ba da ne zna zašto bi neko tražio smjenu Dragana Lukača kad su rezultati njegovog rada najbolji u posljednjih 15 godina.

"Dragan Lukač ima najbolje rezultate otkako postoji Federalna uprava policije, i glede broja podnesenih izvještaja i glede otkrivenosti krivičnih djela. Dakle, to su najbolji rezultati od osnivanja Federalne uprave policije. Uostalom, ne može se niko od političara baviti smjenom ili postavljanjem direktora policije, jer je ta funkcija u potpunosti depolitizirana. Postoji zakonski definirana procedura kako se smjenjuje direktor policije", poručio je ministar Čampara.

Na pitanje kako gleda na to što Nezavisni odbor ne postoji već godinu i po, Čampara odgovara da je on u nadležnosti i domenu Parlamenta Federacije BiH te da se Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ne može petljati u to, jer za to nema nadležnosti.

Profesor s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Jasmin Ahić kazao je za Klix.ba da bi Nezavisni odbor morao postojati, odnosno da se on mora uspostaviti, bez obzira na insinuaciju da određene političke stranke žele preko komisije upravljati određenim procesima.

"Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije su jedan aparat koji ima nadležnost na području Federacije BiH i tu treba tražiti rezultate rada. S obzirom na to da već godinu i po ne postoji Nezavisni odbor za izbor, praćenje i ocjenu rada FUP-a, onda se ti rezultati rada ne mogu kvalitetno evaluirati. Mislim da rezultati rada, u onim segmentima koje FUP ima, nisu na dovoljnom nivou", kazao je Ahić.

Dodaje da niko ne cijeni, ne prati, niti ima mogućnost bilo kakve procjene rada unutar Federalne uprave policije, što je, prema njegovom mišljenju, apsolutno neprihvatljivo.

"Bez obzira na to kakvi su rezultati, nema ko da to referentno ocijeni i kaže. Sve ove informacije ne dolaze u zvaničnoj formi službenog izvještaja na ocjenu relevantnom tijelu", napominje profesor Ahić.

Prema njegovim riječima, bilo bi izlišno reći da se na funkcije policijskih direktora u Bosni i Hercegovini osobe ne biraju po određenim političkim šablonima.

"Nismo mi na tom nivou, realno gledajući, da biramo samo na osnovu ispunjavanja prefesionalnih uslova. Pogotovo u tim nacionalnim kvotama koje možda nemaju svoje pravno uporište, a mi znamo da je direktor OSA-e Bošnjak, direktor SIPA-e Srbin, direktor Granične policije Hrvat, a direktor FUP-a također Hrvat... Da ne nabrajamo druge sektore", podsjetio je profesor Ahić za Klix.ba.