BiH
35

Hoffmann: Lukač nije smio biti izabran za direktora FUP-a, prekršen je Zakon

Piše: E. G.
Svevlad Hoffmann (u sredini) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svevlad Hoffmann (u sredini) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izbor prvog čovjeka Federalne uprave policije danas nije protekao u savršenom redu, a pojedini kandidati imaju primjedbe na rad Nezavisnog odbora Federalnog parlamenta, koji je glas dao kandidaturi aktuelnog direktora Dragana Lukača, te ovaj prijedlog za njegovo imenovanje proslijedio Federalnoj vladi.

Izboru direktora FUP-a, odnosno intervjuima sa kandidatima je prisustvovalo pet od sedam članova Nezavisnog odbora. Izostali su Enver Ćosićkić i Bože Bagarić.

Jedan od kandidata, Svevlad Hoffmann, koji je i ranije uputio primjedbu Nezavisnom odboru u vezi sa kandidaturom Dragana Lukača, napustio je današnje testiranje i intervjuisanje kandidata, smatrajući to "farsom u režiji Seada Selmana", predsjedavajućeg Nezavisnog odbora.

"Konstatirao sam da se u sali Federalnog parlamenta, gdje je održano intervjuisanje, nalazi Lukač. Pitao sam Selmana u kojem svojstvu je on tu, jer je jedini od kandidata došao u uniformi, valjda da dodatno fascinira, zna se koga. Na moje insistiranje da se neovlašteni kandidat, u smislu odredbi zakona o unutarnjim poslovima FBiH, zamoli da izađe, moj prijedlog nije usvojen te sam ja napustio salu", izjavio je Hoffmann za Klix.ba.

On smatra da je Nezavisni odbor, odnosno Selman, dozvolio prisustvo neovlaštenoj osobi (Lukaču) što je, kaže, krivično djelo zloupotrebe položaja, s obzirom na to da, prema njegovim riječima, Lukač ne ispunjava uvjete u skladu sa zakonom o unutarnjim poslovima da participira u svojstvu kandidata.

"Razlog tome je član 54. Zakona, stav osam, koji je propisao da kandidat za direktora policije ne može biti osoba koja za vrijeme raspisivanja javnog konkursa, kao i za vrijeme trajanja mandata ispunjava Zakonom predviđene uvjete za penziju. S obzirom na to da Lukač u narednom periodu ispunjava uvjete za penzionisanje na osnovu godina radnog staža, on nikako nije mogao biti uzet u obzir kao kandidat", objašnjava Hoffmann.

Dodaje da je Nezavisni odbor primjenjivao nevažeći, odnosno stari zakon, te da je novi Zakon o unutarnjim poslovima FBiH stupio na snagu 16. novembra i da u njemu jasno piše da je danom stupanja na snagu prestao važiti prethodni, stari zakon.

"Sasvim je jasno da su oni prema odredbama nevažećeg zakona predložili Vladi FBiH kandidata koji to ni u kojem slučaju nije mogao biti", rekao je Hoffmann.

Lukač je nešto ranije za naš portal izjavio kako je dobio informaciju od Nezavisnog odbora da će podržati moju kandidaturu i očekivao sam takvu odluku.

Hoffmann navodi da ga ovakva izjava ne iznenađuje, jer je Lukač sve vrijeme bio u bliskoj vezi sa Selmanom.

Inače, današnjem testiranju nije prisustvovao ni kandidat Robert Perić, a Hoffmann tvrdi kako ni Perić nije došao, jer nije htio učestvovati u "izrežiranoj predstavi".

"Ovo što su predložili Lukača je potpuno pravno ništavno, jer nijedna radnja ne može ostvariti pravne učinke ako je zasnovana na počinjenom krivičnom djelu. Vrijeme će pokazati da sam bio upravu", zaključio je Hoffmann.