Reakcija na presudu
52

Nezavisni blok: Mladić je simbol zla i to zlo treba otići na smetljište historije

Klix.ba
Foto: Nezavisniblok.ba
Foto: Nezavisniblok.ba
Nezavisni blok smatra da se današnjom presudom ratnom zločincu Ratku Mladiću na doživotnu zatvorsku kaznu sudski zatvara jedno bitno poglavlje u bh. nedavnoj historiji, puno zločina, uključujući i najteži oblik zločina – genocid, puno nepravde i patnje.

"Ratko Mladić je simbol zla i ovom presudom se pravda djelomično ukazala – to zlo treba otići na smetljište historije kao jedan od najvećih ratnih zločinaca nakon Drugog svjetskog rata. Svako drugo tumačenje je revizionizam, falsificiranje prošlosti i stavljanje na stranu sa presuđenim zločincima", saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, kaže se dalje u saopćenju, imao je dosta propusta, ali njegovo postojanje i presude izrečene na ovom sudu, bez obzira koliko se to sada činilo nemogućim, ostavljaju nam u naslijeđe pouke i obrise onoga što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

"Ova presuda Ratku Mladiću i maksimalna kazna zatvora za tog zločinca zatvara jedno poglavlje naše prošlosti, a politika i novi politički lideri koji žele mijenjati prioritete i odnose u Bosni i Hercegovini moraju okrenuti novu stranicu i na bazi unutrašnjeg dogovora, potreba i argumenta donositi odluke koje će ovu zemlju pokrenuti iz beznađa", ističu iz Nezavisnog bloka.

Podsjećaju da je taj blok politički projekat okrenut budućnosti, ali sa jasnim odnosom prema tradiciji i historiji, zasnovan na naučnim činjenicama, slobodi i pravdi za svakog pojedinca.