Bez obzira na imetak
35

Nezaposlene porodilje u RS-u bi uskoro mogle dobijati mjesečnu naknadu od 405 KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ukoliko se usvoji novi zakon o dječjoj zaštiti u Republici Srpskoj (RS), materinski dodatak umjesto dosadašnjih 70 KM mjesečno će iznosi 405 KM.

Pravo na taj iznos imat će svaka porodilja, koja je u vrijeme rođenja djeteta nezaposlena, bez obzira na njeno ili imovinsko stanje njene porodice.

Materinski dodatak nezaposlena majka, pod uslovom da ima prebivalište u RS-u najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, primat će u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete 18 mjeseci.

Na dan rođenja djeteta porodilja mora biti redovno prijavljena na Zavodu za zapošljavanje RS-a.

Da bi za Javni fond za dječju zaštitu bilo moguće finansiranje proširenog prava na materinski dodatak, predložena je izmjena visine obaveznog doprinosa za dječju zaštitu, odnosno njegovo povećanje nominalno za 0,2 posto, uz istovremeno smanjenje za taj iznos doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

-Ovakva promjena prema procjenama nadležnih organa neće ugroziti finansiranje prava iz domena osiguranja od nezaposlenosti, jer u tom iznosu Zavod za zapošljavanje RS-a ostvaruje suficit - smatraju u entitetskoj vladi.

Zakon o dječjoj zaštiti predložen je za usvajanje po hitnom postupku, zajedno s budžetom za 2018. i programom ekonomskih reformi do 2020.godine.

Razlozi za donošenje Zakona o dječjoj zaštiti po hitnom postupku sadržani su u potrebi da se, kako navode iz entitetske vlade, što prije uspostavi približno ujednačavanje položaja nezaposlenih i zaposlenih majki.