Stručnjaci u strahu
149

Newsweek: Rusija podržava separatističke težnje političara u BiH

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
BiH je država koja je prepoznatljiva po ratu u devedesetim godinama, a prema trenutnoj situaciji moguće je da se približava još jednom konfliktu, piše američki sedmičnik Newsweek.

U novom izvještaju pod nazivom "Bosna na ruskom slomljenom bloku: Potencijal za nasilje i kako to spriječiti", prikazana je obimna vojna struktura u BiH. Dokument je otkrio kako ruski predsjednik Vladimir Putin podržava srpske separatiste u BiH u sprečavanju Sarajeva da se priključi zapadu. Stručnjaci su upozorili kako ovakva nastojanja mogu započeti novi "ukrajinski konflikt" u srcu Evrope.

U dokumentu je navedeno i to da se lokalna policija i drugi sigurnosni zvaničnici vojno obučavaju uz podršku Rusije, gdje nabavljaju i vojnu opremu što ih svrstava u dobro obučenu i naoružanu vojsku. U međuvremenu, Moskva je podržala formiranje srpskih nacionalističkih paravojnih formacija u BiH.

Newsweek piše da ovakve napore potkrepljuje i "separatistički predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik" koji se zalagao za referendum o nezavisnosti ovog entiteta i njegovog razdvajanja od ostatka BiH, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice kako je taj postupak neustavan.

Naveli su i to da je poznato kako Dodik konstantno BiH naziva "propalom" državom te osporava njeno pridruživanje EU, ali veliča i zahvaljuje se na bezuslovnoj ruskoj podršci.

Istakli su kako na taj način Dodik ostvaruje separatističke veze sa Moskvom koje zapravo mogu dovesti do konflikta. Neki od stručnjaka su istakli da predstojeći izbori u oktobru u BiH mogu rezultirati ozbiljnim vojnim konfliktom.

Također autori navedenog izvještaja navode kako Moskva nastoji uspostaviti "klijentske" odnose s BiH i spriječiti je da se pridruži NATO-u. Dodali su da je njena susjedna država Crna Gora u aprilu prošle godine uspješno postala članica NATO-a što je razljutilo zvaničnike u Moskvi i produbilo tenzije između Kremlja i crnogorskog rukovodstva. Stručnjaci su naveli da Rusija trenutno nastoji spriječiti da se to desi i u BiH.

"Za Moskvu je Republika Srpska vrlo pogodna za iskorištavanje za destabilizaciju Evrope. Rusija tako ima priliku da ohrabri Dodika da nastavi sa svojim planovima za referendum o nezavisnosti", rekao je Michael Carpenter, bivši zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu zadužen za Rusiju, Ukrajinu, Euroaziju i Balkan.

Newsweek piše kako je Republika Srpska u međuvremenu znatno povećala potrošnju na oružje te je tako nabavila preko 4.000 automatskih pušaka u protekle dvije godine. Dodali su da je u februaru Dodik javno priznao kako je njegova vlada kupila najmanje 2.500 pušaka za lokalnu policiju rekavši "kako nema šta kriti". Međutim, stručnjaci smatraju kako je tolika količina oružja nepotrebna policiji pogotovo pod izgovorom da je namijenjena za nacionalnu sigurnost.

U izvještaju se navodi kako Dodikova vlada trenutno radi na opremanju skladišta koji se nalazi u blizini aerodroma u Republici Srpskoj, tačnije u Banjoj Luci, dok se bivša kasarna jugoslovenske vojske redizajnira u centar za policijsku obuku te da su lokalni mediji prenijeli da u njemu Rusija planira obučavati policiju RS-a.

Neki od stručnjaka smatraju da u RS-u postoji mnogo više oružja nego što je to zvanično registrovano te da u cijeloj BiH ima više od pola miliona komada oružja u vlasništvu civila, a sve su ostaci rata od 1992. do 1995. godine.

Upravo to je zabrinulo dužnosnike Evropske unije kao i česte posjete Milorada Dodika Moskvi.

"Mi znamo da je Dodik pijun i da često putuje u Moskvu i razgovara sa ljudima koji su povezani sa Kremljom. Oni ga manje-više upućuju na to šta da radi", kazao je Carpenter.

U tom kontekstu Rusija također podržava različite formalne i neformalne nacionalne grupe u BiH. Istraživači su otkrili najmanje 78 sličnih grupa koje su formirane od 2012. godine, a koje u velikoj mjeri promovišu ruske interese u BiH i širem regionu Balkana.

Newsweek piše da je jedna od tih grupa mlada organizacija zvana Srbska čast koja je formirana 2014. godine s ciljem da promoviše "aktivizam mladih i njihovu mobilizaciju u jačanju ljudskih prava i okoline", kako je navedeno u njihovim izjavama. Međutim, većina medija i društvenih mreža preplavljeni su fotografijama ove grupe sa oružjem, te informacijama koje pokazuju da se oni identifikuju sa nacionalizmom, Putinom i ratnim zločincima. Navode i to da Srbska čast ima 40.000 članova. 

Druga grupa koja se pominje su Veterani Republike Srpske koja je osnovana kao nevladina organizacija 2012. godine, a ona je u bliskoj vezi sa Dodikom i ruskim veteranima.

"Srbska čast i druge paravojske dobijaju ohrabrenje i pokazuju svoje prisustvo u BiH. S izborima koji dolaze u oktobru 2018. godine, postoji vjerovatnoća etničkog nasilja. Obuka i mobilizacija paravojnih snaga u Republici Srpskoj predstavlja prijetnju i osvjetljava pripreme za orkestrirano Dodikovo nasilje uz podršku Rusije", izjavio je Richard Kraemer jedan od autora izvještaja.

Neki od stručnjaka smatraju kako će Moskva nastaviti pružati podršku Dodiku kako bi se destabilizovao region bez izazivanja oružanog sukoba i potpunog separatističkog djelovanja.

"S druge strane, to bi moglo odvući Rusiju u konfrontaciju sa Zapadom na drugom frontu. Sadašnje stanje, slab inenzitet sukoba, Dodik opstruktivan, najbolje odgovara Rusiji. Zapad je zaustavljen, Moskva ne preovladava", rekao je Dimitar Bechev Balkanski analitičar čije su studije u velikoj mjeri fokusirane na izučavanje utjecaja Rusije na Jugoistočnu Evropu.