{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nevenko Herceg mandatar za sastavljanje Vlade HNK

F
18.2.2015. u 13:50
3
25
Nevenko Herceg mandatar za sastavljanje Vlade HNK
3
Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago uručio je u srijedu skupštinsku odluku Nevenku Hercegu (HDZ BiH), kojom je Herceg i službeno dobio mandat za sastavljane nove kantonalne Vlade.
Nevenko Herceg (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Nevenko Herceg (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)


Špago je kazao kako je današnjim činom Skupština HNK završila svoj dio posla kada je u pitanju provođenje izbornih rezultata, dodavši kako se nada da će imenovanje Hercega za mandatara dati dodatni poticaj pregovaračkim timovima HDZ-a BiH, SDA i DF-a da što prije postignu dogovor i formiraju novu vladu.

U izjavi za novinare Nevenko Herceg je kazao kako je svjestan teške ekonomske i socijalne situacije u HNK, kao i odgovornosti koju preuzima prihvaćanjem dužnosti predsjednika kantonalne Vlade.

"Čeka nas težak posao. Neće biti lako i rezultati neće doći preko noći. Želim biti prvi među jednakim u Vladi i inicirati reformske procese. Vjerujem kako ćemo do konca 2018. ostvariti zajednički cilj da stabiliziramo Kanton u financijskom smislu i da pokrenemo mnoge razvojne projekte u interesu svih građana", kazao je Herceg, dodavši kako će o smjernicama i strateškim potezima njegovog kabineta više riječi biti kada na dnevnom redu Skupštine HNK bude imenovanje nove vlade.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Kada su u pitanju zakonski rokovi, Špago je kazao kako Ustav ne propisuje do kada mandatar mora Skupštini predložiti sastav Vlade.

"Zakonskih rokova nema, ali situacija u Kantonu i cijeloj državi tjera nas da što prije dobijemo novu vladu kako bismo krenuli u realizaciju planova za poboljšanje trenutačne situacije", kazao je Špago.

Dodao je kako on osobno nije uključen u stranačke pregovore oko podjele resora, no kazao je kako je postignut dogovor da će Vlada HNK, kao i u proteklom razdoblju, imati 11 ministarstava.

Zamjenik predsjednika Skupštine HNK Tomislav Martinović ustvrdio je kako se u ovom kantonu ne kasni s provođenjem izbornog rezultata.

"Današnjim činom otvorili smo proces konstituiranja izvršne vlasti i ja se iskreno nadam, i iz onih informacija koje imam, da ćemo uskoro imati na Skupštini prijedlog nove vlade", dodao je Martinović.

Vladu HNK u sljedećem mandatu trebali bi formirati HDZ BiH, SDA i DF. Ove tri stranke zajedno imaju 20 zastupnika u Skupštini HNK (HDZ BiH 11 zastupnika, SDA 7, DF 2), odnosno dvotrećinsku većinu koja je potrebna za usvajanje najvažnijih odluka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: