|

Konstituirana Skupština HNK-a, pitanje direktora policije ponovo na stolu

Konstituirana Skupština HNK-a, pitanje direktora policije ponovo na stolu
0
F
FENA
20.11.2014. u 13:52
12
komentara
0

dijeljenja
1/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
2/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
3/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
4/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
5/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
6/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
7/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
8/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
9/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
10/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
11/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
12/12 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Polaganjem zakletve 30 izabranih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u četvrtak je konstituisano to zakonodavno tijelo, a službeni pregovori o formiranju vladajuće većine počinju u ponedjeljak.
Najviše zastupnika u novom sazivu kantonalne Skupštine imat će HDZ BiH, odnosno koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, njih jedanaest: Tomislav Martinović, Đuro Prkačin, Zora Dujmović, Zoran Raič, Slađan Bevanda, Davor Pehar, Andrea Martinović, Dario Pušić, Ante Pavličević, Drago Tule i Ivona Raguž.

SDA sa sedam osvojenih mandata druga je stranaka po snazi. Zastupnici SDA bit će: Šerif Špago, Zijat Mušić, Zlatko Hadžiomerović, Ajman Šoše, Elvira Dilberović, Osman Ćatić i Amir Šelo.

Po tri zastupnika imat će Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić (Osman Macić, Anel Kljako, Mesud Džajić), HDZ-a 1990 (Ilija Cvitanović, Luka Faletar, Mara Anđelić) i SDP-a BiH (Aner Žuljević, Amer Zagorčić, Vesna Saradžić).

Demokratsku frontu (DF) predstavljat će Ana-Marija Tadić-Jakovljević i Elmir Šator, dok će Bosanskohercegovačka patriotska stranka imati jednog zastupnika, Adnana Velagića.

U HNK-u za formiranje vlasti potrebna je dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 zastupnika u kantonalnoj Skupštini, upravo onoliko koliko imaju tri stranke koje su potpisale postizborni sporazum o saradnji SDA, HDZ BiH i DF, ali u HNK-u već se nazire prvi ozbiljniji problem koji bi mogao usporiti ovaj proces.

Naime, kako je nakon konstituirajuće sjednice izjavio predsjednik Kantonalnog odbora SDA Salko Sokolović, službeni pregovori o formiranju vlasti počinju u ponedjeljak, ali jedan od uvjeta formiranja nove vlasti je rješenje pitanja direktora policije HNK-a.

U septembru ove godine Nezavisni odbor za imenovanje policijskog direktora, bez prisustva bošnjačkih članova, donio je odluku o imenovanju Ilije Lasića na poziciju šefa policije, čime je, smatraju u SDA, narušen nacionalni balans u kantonalnom MUP-u s obzirom da pozicije ministra unutrašnjih poslova i direktora policije obnašaju Hrvati.

Aktualni ministar unutarnjih poslova HNK-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda smatra kako to nije političko pitanje i kako se o tome ne može pričati u pregovorima o formiranju vladajuće većine.

"To pitanje već je riješeno. Ne radi se o stvari o kojoj raspravljaju političke stranke već nezavisno policijsko tijelo, a to je, kao što sam već rekao, riješeno prije mjesec i pol dana", kazao je Bevanda.

Kada je u pitanju povezivanje procesa formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskom kantonu, odnosno ideji da se čelne pozicije u ova dvije kantona podijele na osnovu reciprociteta između bošnjačkih i hrvatskih stranaka, HDZ BiH i SDA kažu kako bi im odgovaralo takvo rješenje.

"Nama bi to odgovaralo jer je HDZ BiH u Srednjoj Bosni zatražio mjesto premijera, što znači da bi SDA sa svojim koalicijskim partnerima zatražila premijera ovdje", kazao je Šerif Špago.

I Bevanda smatra kako je ta ideja dobro rješenje, ali drukčije vidi podjelu premijerskih i ministarskih mjesta.

"HDZ BiH je apsolutni izborni pobjednik u HNK-u i sasvim je jasno da će premijer HNK-a biti iz HDZ-a BiH", istaknuo je Bevanda.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...