{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neum traži posebnu saobraćajnu traku između BiH i Hrvatske

F
4.4.2013. u 13:04
0
2
Neum traži posebnu saobraćajnu traku između BiH i Hrvatske
0
Neum traži posebnu saobraćajnu traku između BiH i Hrvatske
Zbog skorog ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju Općina Neum uputila je Vijeću ministara BiH i Vladi HNK-a dopis u kojem traži posebnu traka između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za Neumljane te izgradnju ceste prema unutrašnjosti s dvije trake od Broćanca prema Brštanici i Dračevu, čime bi se poboljšala prometna povezanost Neuma i zaleđa ka unutrašnjosti Bosne i Hercegovine.
Iz Općine Neum potvrdili su Feni da je izaslanstvo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande posjetilo Neum zbog ove problematike, ali da na sastanku nije postignut nikakav konkretan dogovor kako bi se riješio problem vezan za granični prijelaz kroz Neum.

"Moramo iskazati odgovornost, gledati na ljude i njihove probleme i nevolje, a jedan od tih problema je i prolaz kroz Neum, izgledan i konačan, bez udjela lokalne vlasti ni u kakvim pregovorima i prijedlozima. Prolaz kroz Neum bez sudjelovanja i dogovora s lokalnom vlasti, to za Hrvate u općini Neum predstavlja i najgrublje nasilje", smatra načelnik Općine Neum Živko Matušk.

On dodaje kako Bosna i Hercegovina rješava mnoge strateške probleme preko Neuma, ali je također dužna skrbiti više o jugu Bosne i Hercegovine, kao što Hrvatska vodi računa o jugu Hrvatske.

"Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula ove godine na graničnim prijelazima kod Kleka i Bistrine između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, tražimo da se uredi posebna traka za lična vozila s neumskim registracijskim oznakama. Time bi se omogućio brzi prijelaz granice uprkos strogom nadzoru po schengenskim strandardima", ističu iz Općine Neum.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: