{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija o trilateralnom sastanku BiH - Hrvatska - EU

A
18.2.2013. u 10:26
10
42
Lagumdžija o trilateralnom sastanku BiH - Hrvatska - EU
10
Lagumdžija o trilateralnom sastanku BiH - Hrvatska - EU
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija prezentirao je jutros medijima informacije sa sastanka koji je proteklog petka u Briselu održao sa ministricom vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesnom Pusić i visokim komesarom Evropske unije za proširenje Stefanom Fuleom.
"Razgovarali smo o graničnim prelazima, tranzitu preko luke u Pločama i tranzitu roba kroz Neum, izgradnji odgovarajućih objekata na granicama, te modalitetima teritorijalnih graničnih prelaza. Otvorili smo pitanje prelaska građana BiH sa ličnom kartom i nakon ulaska Hrvatske u EU", rekao je Lagumdžija novinarima i naglasio kako su informacije kompletirane i da će biti predate Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

Novinar agencije Anadolija prenio je kako je Lagumdžija podsjetio da se Bosna i Hercegovina prije godinu dana nalazila u nezavidnom položaju, s obzirom da je na prvom trilateralnom sastanku rečeno da se preko luke Ploče mogu izvoziti i uvoziti samo robe koje zadovoljavaju EU standarde.

"Na ovom drugom sastanku dogovoreno je da nastavimo koristiti luku Ploče pod povoljnim režimom i nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Moći ćemo vršiti izvoz i uvoz svih roba industrijskog, te ponekih biljnog i životinjskog porijekla. Robe životinjskog porijekla će prilikom izvoza u zemlje EU morati zadovoljavati EU standarde, dok prilikom izvoza u treće zemlje neće", pojasnio je Lagumdžija i dodao da se robe životinjskog porijekla koje ne zadovoljavaju EU standarde neće moći uvoziti preko luke Ploče.

Šef bh. diplomatije istakao je kako je na trilateralnom sastanku BiH-Hrvatska-EU u Briselu posebna pažnja posvećena pograničnim područjima Neumu, Bosanskoj Gradišci i Bihaću, te da će se snabdijevanje Neuma moći vršiti i tranzitom kroz Hrvatsku.

"Od prvog jula građani u pograničnom pojasu dobit će specijalne iskaznice, a pojas će biti u maksimalno pozitivnim gabaritima. Uputit će se zajednički zahtjev svim zemljama Evropske unije da se građanima BiH omogući ulaz u Hrvatsku sa ličnom kartom. Hrvatska nije u sistemu Šengena, ali će morati dobiti saglasnost od drugih zemalja", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: