Dogovori o graničnim prelazima
10

Lagumdžija o trilateralnom sastanku BiH - Hrvatska - EU

Anadolija
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija prezentirao je jutros medijima informacije sa sastanka koji je proteklog petka u Briselu održao sa ministricom vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesnom Pusić i visokim komesarom Evropske unije za proširenje Stefanom Fuleom.

"Razgovarali smo o graničnim prelazima, tranzitu preko luke u Pločama i tranzitu roba kroz Neum, izgradnji odgovarajućih objekata na granicama, te modalitetima teritorijalnih graničnih prelaza. Otvorili smo pitanje prelaska građana BiH sa ličnom kartom i nakon ulaska Hrvatske u EU", rekao je Lagumdžija novinarima i naglasio kako su informacije kompletirane i da će biti predate Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

Novinar agencije Anadolija prenio je kako je Lagumdžija podsjetio da se Bosna i Hercegovina prije godinu dana nalazila u nezavidnom položaju, s obzirom da je na prvom trilateralnom sastanku rečeno da se preko luke Ploče mogu izvoziti i uvoziti samo robe koje zadovoljavaju EU standarde.

"Na ovom drugom sastanku dogovoreno je da nastavimo koristiti luku Ploče pod povoljnim režimom i nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Moći ćemo vršiti izvoz i uvoz svih roba industrijskog, te ponekih biljnog i životinjskog porijekla. Robe životinjskog porijekla će prilikom izvoza u zemlje EU morati zadovoljavati EU standarde, dok prilikom izvoza u treće zemlje neće", pojasnio je Lagumdžija i dodao da se robe životinjskog porijekla koje ne zadovoljavaju EU standarde neće moći uvoziti preko luke Ploče.

Šef bh. diplomatije istakao je kako je na trilateralnom sastanku BiH-Hrvatska-EU u Briselu posebna pažnja posvećena pograničnim područjima Neumu, Bosanskoj Gradišci i Bihaću, te da će se snabdijevanje Neuma moći vršiti i tranzitom kroz Hrvatsku.

"Od prvog jula građani u pograničnom pojasu dobit će specijalne iskaznice, a pojas će biti u maksimalno pozitivnim gabaritima. Uputit će se zajednički zahtjev svim zemljama Evropske unije da se građanima BiH omogući ulaz u Hrvatsku sa ličnom kartom. Hrvatska nije u sistemu Šengena, ali će morati dobiti saglasnost od drugih zemalja", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.