Matuško traži posebnu cestovnu traku za Neumljane

Klix.ba
7.1.2013. u 17:38
34
42
Matuško traži posebnu cestovnu traku za Neumljane
34
Matuško traži posebnu cestovnu traku za Neumljane
Načelnik Općine Neum Živko Matuško zatražio je u ponedjeljak od vlasti u BiH da u razgovorima s predstavnicima Hrvatske omoguće uvođenje posebne cestovne trake za stanovnike Neuma na graničnim prijelazima, te izgradnju saobraćajnice prema unutrašnjosti zemlje, strahujući da bi moglo doći do izolacije Neuma primjenom šengenskog graničnog režima.
"Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula ove godine na graničnim prijelazima kod Kleka i Bistrine između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske tražimo da se uredi posebna traka za lična vozila s neumskim registracijskim oznakama. Time bi omogućili brzi prijelaz granice uprkos strogom nadzoru po šengenskim strandardima", navodi se u Matuškovom pismu.

Matuško je pismo uputio predsjedniku Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, predsjedniku vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Denisu Lasiću te zvaničnicima HDZ-a BiH, a proslijeđeno je i medijima.

Matuško je kritikovao predstavnike vlasti BiH što razgovore o novom dogovoru o slobodnom prolazu kroz Neum nakon ulaska Hrvatske u EU vode bez predstavnika te općine.

"Prolaz kroz Neum bez učestvovanja i dogovora s lokalnom vlasti, to za Hrvate u općini Neum predstavlja i najgrublje nasilje", upozorava načelnik. Pri tome je ustvrdio da BiH rješava mnoge strateške probleme preko općine Neum, pozivajući vlasti da se brinu više o jugu Bosne i Hercegovine, kao što, kako tvrdi, "Hrvatska vodi računa o jugu Hrvatske".

On je pozvao i vlasti BiH da osuvremene regionalnu prometnicu koja bi Neum bolje povezala s unutrašnjošću te zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: