BiH
73

Neum nije profitirao ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju

Piše: J. H.
Neum
Neum
Iako se očekivalo da će se broj bh. turista u Neumu povećati nakon što je Hrvatska ušla u Evropsku uniju 1. jula, to ipak nije slučaj, tvrdi predsjednik Udruge turističkih djelatnika ovog bh. grada Davor Krešić.

Bh. građani od 1. jula više ne mogu ući u Hrvatsku sa ličnom kartom. Pretpostavljalo se da će se zbog novonastale situacije povećati broj turista u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranskom moru. Međutim, to nije slučaj.

"Imamo više inozemnih gostiju, iz Poljske, Slovenije, Češke i ostalih zemalja, ali nažalost broj turista iz BiH je u laganom padu zbog ramazanskih praznika. Mislim da ja malo 'napumpana' atmosfera kada je riječ graničnim prijelazima, jer ljudi normalno prelaze i niko se ne maltretira", kazao je Krešić za Klix.ba.

Naš sagovornik dodaje da ima turista koji u Neum dolaze zbog toga što nemaju biometrijski pasoš, ali taj broj je veoma mali i ne može utjecati na turističku sezonu.

Početkom aprila hoteli u Neumu otvaraju svoja vrata za turiste, dok u privatnom smješaju sezona počinje oko polovine maja.

"Što se tiče hotelskog smještaja, bilježimo porast od pet do sedam posto. Imam osjećaj da je u privatnom smještaju lagani pad. Očekujem dobru turističku sezonu", dodao je Krešić.

Gradac je jedan od gradova na Jadranskom moru koji inače najčešće posjećuju turisti BiH. No, kako su nam potvrdili mještani, sezona nije dobro počela i sve je manje turista iz BiH na plažama ovog gradića.