BiH
44

Kozije staze preko Svitave zamijeniti modernim putem prema Neumu

Anadolija
Neum (Foto: Anadolija)
Neum (Foto: Anadolija)
Narednog vikenda Hrvatska će ući u Evropsku uniju i vrijeme kada su građani Bosne i Hercegovine u tu zemlju mogli ulaziti samo sa osobnom iskaznicom i bez većih kontrola, past će u zaborav.

Republika Hrvatska nakon 1. jula 2013. godine postaje punopravna članica EU, te se u skladu s tim prilagođavaju i uvjeti za ulazak stranih državljana u ovu zemlju, pa tako i državljana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH).

Budući građanima Bosne i Hercegovine ne trebaju vize za ulazak u EU, bh. građani koji imaju tzv. biometrjske pasoše neće trebati vize.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su, pak, nosioci pasoša koji ne sadrži biometrijske podatke moraju prije prelaska granice s Republikom Hrvatskom imati osiguranu vizu za ulazak u zemlje članice Šengenskog sporazuma.

Mnoge bh. građane frustriraju dešavanja uoči ulaska Hrvatske u EU. Otvoreno komentiraju kako će njihova zemlja zbog neodgovornih političkih elita definitivno postati izolirani otok zapadnog Balkana, pa strahuju što ta činjenica donosi.

Do sada je priča o EU za većinu njih bila imaginacija sačinjena od kompliciranih procedura čudnih zahtjeva koji pristižu od još čudnijih ljudi iz Brisela, a danas je život izvan EU veliki izvor problema za "malog čovjeka" u BiH.

Građani BiH koji se pripremaju za ljetovanje se tako boje velikih gužvi i dugih čekanja na granici između BiH i Hrvatske, rigoroznih i brojnih kontrola i zahtjeva graničara. Ima i onih koji se pitaju kako do imovine koju imaju u Hrvatskoj...

Upravo zbog strožijih uvjeta za prelazak granice EU, odnosno Hrvatske, ali i zbog ekonomske krize, mnogi građani Bosne i Hercegovine će, kako se pretpostavlja, ljeto provoditi upravo u jedinom bh. gradu na moru, Neumu.

Turistički radnici u Neumu zadovoljno trljaju ruke i vjeruju da će vrhunac sezone biti upravo juli mjesec kada Hrvatska ulazi u EU. Vjeruju da će Neum imati velike koristi od ulaska Hrvatske u EU. Svjesni su da će mnogi htjeti da izbjegnu gužve i neugodne kontrole, te da dođu do Neuma, makar išli i "kozijim stazama", kako neki opisuju asfaltiran, ali uzak seoski put preko Svitave, koji preko bh. teritorija vodi ka morskoj obali naše zemlje.

Osam dana uoči ulaska Hrvatske u EU, građani BiH već pristižu u Neum. Ima ih iz svih dijelova zemlje: Zenice, Sarajeva, Sanskog Mosta, Tuzle... No, nisu sami, ima tu i građana iz pojedinih država srednje i zapadne Evrope.

"Ovo je naša destinacija, ovo je bh. more i trebamo te resurse koristiti. Ovo je trenutak kada i građani BiH trebaju shvatiti važnost države i njenih institucija, te da od njih traže odgovorno ponašanje da ne bi zapadali u ovakve probleme i neugodnosti", kazao je agenciji Anadolija državljanin BiH koji provodi vikend u Neumu.

Neki od njih su, reporteru agencije Anadolija, kazali da se dobro osjećaju u Neumu, ali da očekuju da vlasti FBiH i države mnogo više porade kako bi se, nakon deset godina, napokon izgradio moderniji put prema Neumu. Takvi nagovještaji iz Vlade FBiH već su stigli. Doduše kasno, jer Hrvatska već idućeg vikenda ulazi u EU.

Neum je grad na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine. Nalazi se na području turističke regije južnog Jadrana, te je jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more.

Povoljni klimatski uvjeti, pored kupanja i sunčanja, omogućavaju gotovo tokom sedam mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski zrak, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi.

Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 65 kilometara, od Mostara 70 kilometara, od Ploča i Metkovića po 30 kilometara.

Neum raspolaže sa 7.000 ležaja u hotelima visoke kategorije, te odmaralištima i privatnom smještaju, gdje su osigurani uslovi za ugodan boravak tokom čitave godine. Poznati su neumski hoteli Stella, Sunce, Zenit, Neum i drugi.

Tu su i Dom zdravlja, pošta, banke i mali privatni restorani koji obogaćuju hotelsku ponudu, kao i mreža trgovina. Gostima se nude i izletnička putovanja autobusom i brodom u susjedna turistička mjesta (Dubrovnik, Mostar, Međugorje, Hutovo blato).