BiH
0

Neslaganje s revizorskim izvještajima i uvrede na Skupštini KS

FENA
Damir Čardžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Čardžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatrali su danas na sjednici izvještaje o radu kantonalnih javnih preduzeća za 2012. godinu i to Skenderije, Sarajevo šuma, ZOI-ja '84, Veterinarske stanice i Poljoprivrednog dobra Butmir.

Izvještaji o radu preduzeća ZOI '84, Veterinarska stanica i Poljoprivredno dobro Butmir nisu usvojeni, a ministar privrede KS Emir Hrenovica naglasio je da ovih pet preduzeća ima ukupan gubitak od oko 7,5 miliona KM napomenuvši da je većina preduzeća u 2013. godini smanjila gubitke.

Zastupnici su međutim napomenuli da se ovi izvještaji ne slažu s revizorskim izvještajima koji su pokazali mnogo veće gubitke preduzeća.

Tako je zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak Damir Čardžić za primjer naveo Veterinarsku stanicu, za koju ministar Hrenovica tvrdi da je poslovala pozitivno, da gubitak tog preduzeća iznosi oko 572.000 KM.

"To je akumulirani gubitak iz 2012. godine, a u prva tri mjeseca 2013. godine evidentiran je gubitak od još 130.000 KM. Dodatno je 44 radnika tužilo Vladu KS svaki za 11.000 KM, a sve ovo govori o tome da su gubici preduzeća mnogo veći od prikazanih", tvrdi Čardžić.

On je istaknuo da ministar Hrenovica "štiti kriminal", naglašavajući da su izvještaji lažni, a dodao je i da je slična situacija u Poljoprivrednom dobru Butmir i kao dokaz za iznesene tvrdnje naveo je činjenicu da ova preduzeća ne dozvoljavaju revizorima uvid u poslovanje.

Čardžić je vrijeđao ministra Hrenovicu tokom svog obraćanja te ga je dopredsjedavajući Skupštine KS Kemal Ademović (SDA) upozoravao da ne koristi takve kvalifikacije u svojoj diskusiji.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini KS Branislav Crnogorac predložio je da se zakaže tematska sjednica o poslovanju javnih preduzeća te je naglasio da bi se zastupnici trebali izjašnjavati o izvještajima o radu za prošlu godinu u prva tri mjeseca naredne godine.

Pohvaljen je rad preduzeća Sarajevo šume, a rečeno je i da je pozitivno to što je Skenderija smanjila gubitak za 200.000 KM, izvještaje o radu ovih preduzeća Skupština je jednoglasno usvojila.

Zastupnici nisu usvojili zaključak šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini KS Nedžada Fazlije kojim je zadužen Kolegij Skupštine KS da formira komisiju koja će sagledati stanje u preduzeću ZOI '84 i podnijeti izvještaj Skupštini.

Zastupnici danas nisu podržali izvještaj o radu Televizije Sarajevo za 2011. i 2012. godinu, a zastupnici su bili saglasni u jednom da je izvještaj za 2011. godinu došao prekasno.

Zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Mujo Hošić iznio je niz podataka o poslovanju TVSA, kao što je sipanje goriva u privatna vozila, a kazao je i da je TVSA "jedina kontinentalna televizija koja je kupila pomorsku opremu".

On smatra da je izvještaj za 2011. godinu netransparentno mijenjan te je upitao zašto je dva puta skinut s dnevnog reda sjednice Skupštine i zašto se o njemu zastupnici ranije nisu izjašnjavali.

Tokom rasprave o ovim izvještajima kvorum u sali bio je na granici te je zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović činjenicu da zastupnici ne prate ovu raspravu ocijenio dovoljnom za ilustraciju kakav je odnos izabranih dužnosnika o važnim stvarima za Kanton.

Samostalni zastupnik Enes Zeković smatra da je bilo kriminalnih radnji u nekim preduzećima s obzirom na velike gubitke preduzeća te je kazao da bi i Tužilaštvo trebalo da ispita ukoliko je bilo nezakonitih radnji.