Javnost zbunjena
98

Nesklad u VSTV-u: Tegeltija se zahvaljuje "međunarodnim prijateljima", Jukić ih kritikuje

Klix.ba
"Međunarodni prijatelji su direktno narušili nezavisnost sudskog sistema pozivajući pravosudne djelatnike u gumenu sobu", ali su pritom i "velikodušno podržavali" bh. pravosuđe. Ovakve poruke "prvorangiranih" nosilaca pravosudnih funkcija zbunile su javnost, što očigledno i jeste bio jedini cilj.
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će sutra aktuelnu situaciju u bh. pravosudnim institucijama, a kako se navodi u dnevnom redu sjednice, bit će akcentirane i obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Jedna tikva, dva prvorangirana djelatnika

Zastupnicima je kao materijal za pripremu prije sjednice dostavljen Godišnji izvještaj VSTV-a BiH za 2018. godinu, u kojem se predsjednik te institucije Milan Tegeltija zahvaljuje međunarodnim prijateljima koji su ih "velikodušno podržavali".

"Brojne aktivnosti VSTV je realizirao uz pomoć i podršku naših prijatelja, donatora iz međunarodne zajednice, prije svih Evropske unije, Švedske, Norveške i Švicarske te Holandije i Velike Britanije, kojima dugujemo iskrenu zahvalnost", napisao je Tegeltija u izvještaju.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz 2018. godine
Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz 2018. godine

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je, s druge strane, direktno optužila Visokog predstavnika, šefa OSCE Misije, ambasadora SAD-a, ambasadora Velike Britanije, ambasadora Njemačke, ambasadora Holandije i ambasadora Španije za uplitanje u rad bh. pravosuđa.

"Naime, gospodin Inzko i navedeni predstavnici ambasadori, kao i šef OSCE Misije u BiH, su svojim izjavama direktno narušili nezavisnost sudskog sistema i izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u Bosni i Hercegovini", istakla je Jukić.

U bh. javnosti je, međutim, najjače odjeknula informacija da se pravosudni djelatnici pozivaju u staklenu ili gumenu sobu, gdje se od njih traži da obustave istragu protiv nekog političara ili da se otvori istraga protiv nekoga. Sve to, navela je Jukić, uz obećanje da će dobiti funkciju u pravosuđu koju žele.

Ili postupak ili igrokaz

Bivši potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić istakao je na Facebooku kako očekuje da Tužilaštvo BiH pokrene postupak protiv stranih "diplomata" koji odvode sudije i tužioce u gumene i staklene sobe i traže od njih da krše zakon.

"Očekujem da na saslušanje, za početak u svojstvu svjedokla, bude odmah pozvana gospođa Jukić kako bi dala puni iskaz o svojim saznanjima i predočila dokaze na osnovu kojih je iznijela svoje tvrdnje", napisao je Pudarić.

Pudarić očekuje da Ured disciplinskog tužioca VSTV-a bez odgađanja pokrene postupak protiv gospođe Jukić koja je znala i prikrivala podakte o ovim pokušajima iznude i korupcije.

"Postupak je potreban pogotovo što svoja saznanja, umjesto u redovnom istražnom postupku, koristi za javni obračun s nosiocima funkcija u izvršnoj vlasti, kao da se radi o kafanskoj prepirci, a ne ozbiljnim pitanjima vjerodostojnosti pravosudnog sistema jedne države", istakao je Pudarić.

Prema njegovim riječima, Jukić je naštetila kredibiltetu tijela čija je potpredsjednica, ali i ugledu sudijske i tužilačke struke u cjelini.

Finansiranje aktivnosti VSTV-a

U skladu sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnim obvezama BiH, VSTV-u je za 2018. godinu odobren budžet u iznosu od 5.072.000 KM. U okviru navedenog iznosa 5.066.000 KM planirano je za tekuće izdatke, a 6.000 KM za kapitalna ulaganja. Izvršenje budžeta u 2018. godini iznosi 4.852.426 KM, odnosno 96 posto.

U godišnjem izvještaju VSTV-a BiH za 2018. godinu se navodi da je iz donatorskih sredstava te godine finansirano osam projekata namijenjenih reformi pravosuđa, usmjerenih na jačanje kapaciteta pravosuđa.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz 2018. godine
Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz 2018. godine

"Najznačajniji donatori u 2018. godini su Evropska unija, s učešćem od 40 posto u ukupnoj vrijednosti donatorskih sredstava, te Kraljevina Norveška, s učešćem od 27 posto. Znatna sredstva izdvojile su Kraljevina Švedska i Švicarska agencija za razvoj i saradnju", navodi se u izvještaju.

U razdoblju od 2004. do 2018. godine VSTV BiH osigurao je sredstva u iznosu od 97 miliona KM za realizaciju projektnih aktivnosti u pravosudnim institucijama na svim nivoima vlasti. U ovaj iznos uključeni su projekti koje je VSTV BiH direktno realizirao, kao i projekti koje je realizirala Delegacija Evropske unije u BiH, a u kojima je VSTV BiH bio partner.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz 2018. godine
Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz 2018. godine

"Najveći donator, čija su sredstva uložena u nabavu računarske opreme, softvera i ostale opreme za potrebe informatizacije pravosuđa na svim nivoima vlasti te rekonstrukcije i opremanja zgrada pravosudnih institucija, je Evropska unija sa 48,6 miliona KM. Slijede Kraljevina Norveška s donacijama u ukupnom iznosu od 14,2 miliona KM te Kraljevina Švedska s 9,2 miliona KM", stoji u izvještaju.

U ukupnoj strukturi sredstava 58,5 miliona KM uloženo je za nabavku opreme, 23 miliona KM u rekonstrukcije zgrada, a 4,4 miliona KM u održavanje pravosudnog informacijskog sistema.

"Iz budžeta institucija BiH VSTV-u, za navedeno razdoblje, dodijeljeno je 18,4 miliona KM za nabavku računarske opreme, softvera i ostale opreme u okviru Projekta informatizacije i jačanja kapaciteta pravosudnih institucija u BiH te za održavanje pravosudnog informacijskog sistema i ostale tekuće izdatke za potrebe pravosuđa", stoji u godišnjem izvještaju VSTV-a BiH za 2018. godinu.