Upozorila Predsjedništvo
379

Ružica Jukić optužila visoke strane dužnosnike za uplitanje u rad pravosuđa BiH

Klix.ba
Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružica Jukić uputila je danas pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine tražeći od njih da obavijeste Ujedinjene nacije i Evropsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija.

Na početku pisma Jukić za uplitanje u rad pravosuđa direktno optužuje Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, šefa OSCE Misije u Bosni i Hercegovini, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH, ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH i ambasadora Kraljevine Španije u BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Naime, gospodin Inzko i navedeni predstavnici ambasadori, kao i šef OSCE Misije u BiH, su svojim izjavama direktno narušili neovisnost sudskog sistema i izašli iz okvira nadležnosti koje imaju za vrijeme obavljanja dužnosti u Bosni i Hercegovini.

Prozivanjem Prvostepene disciplinske komisije pri VSTV-u BiH te traženjem od Drugostupanjske komisije da donese drugačiju disciplinsku odluku, isti su se umiješali u donošenje meritorne odluke jedne pravosudne institucije i to na najgrublji način, koristeći moć koju imaju u suverenoj državi.

Ne bi bilo ništa sporno da se Inzko, kao i navedene ambasade (koje su donirale za razvoj pravosuđa) "upletu" u kontrolu efikasnosti pravosuđa, kao i kontrolu usklađivanja akata VSTV-a BiH s evropskim tekovinama, jer su poglavlje 23 Pravosuđe i ljudska prava i 24 Pravda, sloboda i sigurnost ključne oblasti u pregovorima naše države s Evropskom unijom.

No, niko nema pravo, a pogotovo ne strane ambasade, da se upliće u rad pravosudnih institucija na način da vrši pritisak kakva će odluka biti donesena u sudskom postupku, tužiteljskoj istrazi, disciplinskoj odluci, odluci vijeća koja se odnosi na imenovanja nositelja pravosudnih funkcija i svim drugim odlukama koje su propisane zakonom, na koji način se donose i ko ih donosi.

Upravo u Bosni i Hercegovini se može sve, pa i da pozivate pravosudne djelatnike u staklenu sobu ili gumenu sobu, da tražite od njih da obustave istragu protiv nekog političara ili da otvore istragu protiv nekoga. Naravno, sve uz obećanje, ako to urade, da će dobiti funkciju u pravosuđu koju žele.

O ovoj mojoj izjavi postoje svjedočanstva sudionika, čak i tonski zabilježena.

Da li su donacije pravosudnom sistemu ove države opravdanje da se ambasadori navedenih zemalja mogu miješati u donošenje sudskih, tužiteljskih, disciplinskih i odluka o imenovanju u pravosudnom sistemu naše države?

Da li u njihovim državama postoje staklene i gumene sobe za nositelje pravosuđa i da li se od njih traži kako da postupe u kojem predmetu?

Da li bi Alešević već bio uhapšen u njihovim državama, jer je pokušao korumpirati visokopozicioniranog pravosudnog nositelja funkcije i jer je neovlašteno i protuzakonito snimao i držao takav snimak nekoliko mjeseci kod sebe?

Da li bi gospodin Alešević mogao biti "nacionalni heroj" zbog toga i još se pojaviti na protestima?

Da li bi ministar sigurnosti u njihovim državama mogao organizirati proteste, tražeći rušenje trećeg stuba vlasti, a pri tome da bude opterećen istragama koje se vode protiv njega u tužilaštvu pred kojim je protestovao?

Naravno da u njihovim državama to ne bi bilo moguće, jer je njihov pravosudni sistem zaštićen od ovakvih napada koji vode u anarhiju i jedno cjelokupno nepovjerenje građana u pravosudni sistem.

Pravosuđe kroz svoje odluke tumači i zakon i niko nema pravo miješati se u te odluke.

Zakoni koji egzistiraju su veoma loši po građane i VSTV BiH je godinama tražio izmjene pojedinih odredbi, kako bi se došlo do boljih rješenja.

Mogu da kažem za sebe da nikada nisam imala nikakav prekršaj pa ni onaj u saobraćaju. Obavljala sam svoj posao korektno, odluke donosila u skladu sa zakonima, Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti osnovnih sloboda i prava građana i ocijenjena sam najvišim ocjenama u pravosuđu. Zbog mog stava da zastupam pravdu i zakone, kolege su me dva puta izabrale na funkciju člana vijeća, a članovi vijeća su me, također, izabrali za potpredsjednicu ove institucije. Sami znate da sam sutkinja općinskog suda i da nisam imala čime vršiti pritisak na svoje kolege da me izaberu, nego su ih da glasaju za mene opredijelile upravo osobine koje posjedujem.

U VSTV-u BiH se nisam okoristila ničim i moja plaća s paušalom je veća od plaće predsjednika mog suda samo za 200 KM.

Imovinu koju sam imala kada sam stupila na dužnost u VSTV BiH imam i sada. Ista se nije povećala.

Kada završim mandat, vraćam se na poziciju s koje sam izabrana na ovu dužnost, za razliku od drugih kolega, koji su se, još dok su bili članovi vijeća, izabrali na više pozicije. Nemam nijednog srodnika, ni bližeg ni daljeg, uposlenog ili imenovanog u pravosudnim institucijama.

Samo u pravosuđu sam više od 20 godina. Dakle, ja imam i stručni i moralni kredibilitet.

Nadalje, podsjećam da je vijeće prihvatilo sve preporuke Evropske komisije u vezi s izmjenom pravilnika u VSTV-u BiH. Zbog toga smo dovedeni u situaciju da budemo neefikasni kod izbora nositelja pravosudnih funkcija, jer nismo mogli birati nositelje po starim pravilnicima. Ja sam se protivila usvajanju određenih pravilnika koji nisu usklađeni s postojećim zakonom ili bi doveli do neefikasnosti pravosuđa, dok je predsjednik Milan Tegeltija upravo bio taj koji je animirao članove vijeća da prihvate sve te izmjene, jer nam je opredjeljenje ulazak u EU.

Stoga me čude ovakve reakcije stranih ambasada, posebno što iste nemaju ovlasti za to, isto kao što ni izvršna vlast naše države nema ovlasti da traži od pravosuđa kakve će odluke donijeti u sudskim postupcima ili VSTV-u BiH, s obzirom na to da i oni finansiraju pravosuđe.

Izjave navedenih osoba su dovele do toga da nijedan građanin ove države više ne vjeruje nijednom sucu niti tužiocu, a to znači anarhiju i slom pravosudnog sistema.

Gospodin Inzko nikada nije iskoristio ovlasti, kada je mogao, da se ova država uredi u skladu s evropskim tekovinama, jer iz nekog razloga ne "dira" u zakonodavnu i izvršnu vlast i nikada nije stao u zaštitu ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, kada ga je napadao neko iz zakonodavne i izvršne vlasti.

Stoga vas molim da hitno reagirate i obavijestite EU i UN o navedenom skandaloznom ponašanju i miješanju u donošenje odluka nosilaca pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine", navela je potpredsjednica VSTV-a.