Teške riječi
242

Nešić: Nema Srbije bez RS-a, bila bi samo "beogradski pašaluk"

D. Be.
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić poručio je da bi u slučaju nestanka Republike Srpske u pitanje bilo dovedeno i postojanje Republike Srbije u svojim granicama.

"U koliko bi došlo do nestanka Republike Srpske otvorila bi se nova pitanja, novo pitanje Raške, ali to bi bilo pitanje Sandžaka, nakon toga bi se otvorilo pitanje Vojvodine. Vidite da u Vojvodini imamo neke ljude koji smatraju da su Vojvođani, da nisu Srbi. Znate šta bi bilo da nestane Republika Srpska? Srbija bi bila Beogradski pašaluk. Beograd i okolo Beograda nešto malo. Sve ostalo ne bi ostalo u sastavu Republike Srbije", smatra Nešić.

On je kazao da su u zabludi oni koji misle da RS nije bitno pitanje Srbije.

"Republika Srpska je najbitnije pitanje Srbije, pored Kosova i Metohije. Gubitak Kosova i Metohije, nakon toga i nestanak RS-a je gubitak Srbije. Srbija ne može postojati bez Kosova i Republike Srpske. Kažu da je Kosovo srce Srbije, i ja se sa tim slažem, ali ću vam reći da je duša Srbije Republika Srpska. Nestanak RS-a bi doveo u pitanje egzisenciju i opstanak Srbije", izjavio je u podcastu "Rubikon".