Nastavio s uvredama
15

Neprimjerena retorika: Dodik kazao da je Inzko "upokojen"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko "upokojen" i politički i moralno.

Dodik smatra da je Incko "odavno otišao" iz BiH, te da novi visoki predstavnik i nije potreban.

"Zamolit ćemo Rusiju i Kinu i druge da u Vijeću sigurnosti ne potvrde imenovanje novog visokog predstavnika, jer ako ova zemlja nakon 25 godina ne može da funkcioniše, onda to nije do nas, nego do onih koji hoće takvu BiH", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je istakao da je protiv BiH koju pravi međunarodni faktor, prije svega Amerika i EU zajedno na čelu sa Inzkom, te da podržava samo onu koja je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, što je, smatra, očigledno problem međunarodnoj zajednici.

Dodik je istakao da nema ništa novo u tome što Incko u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a kritikuje njegove izjave, "a ne bavi se i retorikama nekih drugih funkcionera".

"Sam izvještaj govori da on ne treba tu da bude i sam je potvrdio da je nesposoban i upokojen i da ne znači ništa, sem što se nekada pojavi pred Vijećem sigurnosti, da bi klevetao i omalovažavao institucije BiH, prije svega entiteta", rekao je Dodik.