BiH
0

Nepravilnosti u biračkim spiskovima u Istočnom Novom Sarajevu

FENA
Načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Gojko Drašković tvrdi da postoje nepravilnosti na biračkim spiskovima za predstojeće izbore u toj lokalnoj zajednici.

On u saopćenju navodi da su općinske službe, istražujući po prijavi građana, došli do saznanja da se većina birača s biračkog spiska za glasanje poštom nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, odjeljenje Istočno Novo Sarajevo.

"Kroz direktan kontakt s građanima koji su se žalili došli smo do saznanja da je većina njih u prethodnom periodu bila kontaktirana od zaposlenih Zavoda, te da su u tom kontaktu bili upitani za namjere po pitanju izlaska na predstojeće izbore“, navodi Drašković.

Također, došli su i do, kako navodi, većeg broja adresa u Srbiji i Crnoj Gori na koje su prijavljeni ovi ljudi i iz kontakta s osobama iz Srbije i Crne Gore koji žive na tim adresama dobili su informacije o ljudima iz Republike Srpske koji su koristeći poznanstva s tamošnjim nevladinim organizacijama izvršili nezakonite prijave za više od 180 lica iz te općine.

Drašković je pozvao sve institucije u Bosni i Hercegovini, a naročito Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, da po hitnom postupku iz te općine preuzmu sve dokaze kojima raspolažu i da preduzmu zakonom predviđene mjere, jer se ovdje radi o, kako navodi, organiziranoj kriminalnoj grupi koja je zloupotrijebila službeni položaj, prekršila odredbe Zakona o zaštiti ličnih dokumenata građana i falsifikovanje potpisa.