{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK upozorio na moguće zloupotrebe biračkog prava

F
3.10.2012. u 09:14
2
4
CIK upozorio na moguće zloupotrebe biračkog prava
2
CIK upozorio na moguće zloupotrebe biračkog prava
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH vršit će dvostruku provjeru glasačkih listića pristiglih putem pošte zbog sumnje u moguće zloupotrebe biračkog prava, saznaje današnje "Oslobođenje".
Postoje osnovi sumnje da se u opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo određen broj birača prijavio za glasanje putem pošte iz Srbije, a da su se pod nerazjašnjenim okolnostima, našli i na centralnom biračkom spisku u tim opštinama.

"Kontrolom centralnog biračkog spiska provjerit će se da li te osobe doista žive u BiH ili su prijavljene za glasanje putem pošte. Na MUP-u je da ispita takve prijave putem provjere mjesta prebivališta. U Glavnom centru za brojanje glasova sve glasačke listiće pristigle putem pošte ćemo odvajati na stranu i vršiti kontrolu da li su ti birači pokušali zloupotrijebiti svoje biračko pravo i glasajući na samim biralištima u BiH", kazao je za "Oslobođenje" član CIK-a BiH Vedran Hadžović.

Istakao je da sumnji u manipulacije prijavama putem pošte i na biračkim mjestima u zemlji ima i u opštinama Šekovići, Osmaci, te Foča.

U Opštini Srebrenica navodi da je otkriveno da između šest i devet osoba nema utvrđeno mjesto prebivališta na njenom području.

"Puno je posla za tužilaštva u ovim slučajevima u narednom periodu. Čekamo izvještaje iz MUP-a FBiH i Brčko Distrikta", kaže Hadžović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: