BiH
0

Nepoznate osobe upale na imanje Emira Suljagića u Bratuncu

Piše: J. H.
Emir Suljagić (Foto: Klix.ba)
Emir Suljagić (Foto: Klix.ba)
U noći 26. juna tri nepoznate osobe upale su na imanje Emira Suljagića, koordinatora Koalicije 1. mart, koje se nalazi u Bratuncu. Te noći, Suljagić nije bio u svojoj kući.

Kako je Suljagić kazao u razgovoru za portal Klix.ba, zbog čestih putovanja u posljednjih nekoliko mjeseci zamolio je prijatelja da te noći spava u njegovoj kući u Bratuncu i pazi na imanje.

"Ranije nisam ovo radio. Ovaj put sam ga zamolio da to uradi, ne zbog toga što sam nešto slutio, nego zbog toga što su tri dana ranije, kad mene nije bilo tu samo jednu noć, neki ljudi došli pred kuću i isjekli mog psa. Zbog toga sam prijatelja zamolio da prenoći tu noć u mojoj kući", dodaje Suljagić.

Prema iskazu Suljagićevog prijatelja, u 2:30 sati 26. juna povrijeđeni pas je zalajao iz kuće, nakon čega je on ustao i kroz prozor na imanju vidio tri nepoznate osobe, koje su mislile da u kući nema nikoga, te su automobilom ubrzo napustile imanje. Sutradan je slučaj prijavljen policiji.

Suljagić smatra kako su ovakvi napadi na povratnike u Srebrenicu i Bratunac već viđeni '90-ih godina.

"Vlast te napadne i prokaže, a mediji ti stave metu na leđa. Onda neke lokalne paravojne formacije krenu da ti ugroze fizičku egzistenciju. To je ono što smo već vidjeli i ono što je ova i bilo koja druga vlast eniteta RS u stanju garantovati nesrbima koji žive na teritoriji ovog bh. entiteta", kaže Suljagić.

Premijerka Željka Cvijanović je u ime Vlade RS podigla krivičnu prijavu protiv Suljagića zbog njegovih izjava za koje u RS-u tvrde da predstavljaju "jezik mržnje koji može da izazove ozbiljne poremećaje u odnosima između etničkih zajednica, odnosno konstitutivnih naroda u BiH".

"Plaše mačku rešetom. Ja sam slobodan građanin BiH koji ima ustavom garantovano pravo na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja. Uostalom, ja živim u entitetu u kojem standarde slobode govora uspostavlja naš predsjednik Milorad Dodik", dodao je Suljagić za Klix.ba.