{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Pripremljena je krivična prijava protiv Emira Suljagića

F
16.7.2013. u 11:01
18
46
Cvijanović: Pripremljena je krivična prijava protiv Emira Suljagića
18
Cvijanović: Pripremljena je krivična prijava protiv Emira Suljagića
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vlada RS-a pripremila krivičnu prijavu protiv koordinatora Koalicije "1. mart“ Emira Suljagića.
Ona je rekla da je “analizirano sve što je Suljagić govorio, te da u tim izjavama ima puno više od onoga što se naziva neprimjereni riječnik".

"U pitanju je jezik mržnje koji može da izazove ozbiljne poremećaje u odnosima između etničkih zajednica, odnosno konstitutivnih naroda u BiH. Posebno predstavlja problem antiustavno ponašanje i govor gospodina Suljagića. U pitanju je napad na ustavni poredak ne samo RS, već i BiH u cjelini", rekla je Cvijanović.

Izjavom Suljagića da RS, “zauzimajući 49 posto teritorije BiH predstavlja okupiranu zonu”, kako kaže Cvijanović, on je pokazao da ne poštuje ono što je navedeno u Dejtonskom sporazumu, koji je daleko važniji od bilo kakve političke platforme koju provodi Suljagić.

Nije sigurno, kazala je, da je nevladina organizacija “1. mart” i registrirana na prostoru RS, niti da se nalazi, po tvrdnjama u medijima, u registru Ministarstva pravde BiH.

"U svakom slučaju poznat je pojedinac koji je sve to rekao, a to je Emir Suljagić i u tom smislu Vlada RS je pripremila prijavu i ona je otišla tamo gdje treba. Zabrinjava i da nemamo službenu reakciju bilo kojeg nadležnog organa BiH i postavlja se pitanje da li svako može da govori šta hoće, a da pri tome ne snosi nikakvu odgovornost za izrečeno ili počinjena djela", ustvrdila je ona.

Navela i da se iz izjava Suljagića može shvatiti “kakva je BiH zemlja”.

Cvijanović je ovo rekla odgovarajući danas na pitanje poslanika SNSD-a Srđana Mazalice u okviru prve tačke dnevnog reda Skupštine RS-a “poslanička pitanja i odgovori”.

Mazalica je u pitanju rekao "da smo nedavno imali priliku da čujemo Suljagića da je uporedio RS s Vermahtom” te upitao kako će se “RS izboriti protiv takvog neprimjerog ponašanja koje dolazi iz FBiH”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: