{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Pripremljena je krivična prijava protiv Emira Suljagića

F
16.7.2013. u 11:01
18
46
Cvijanović: Pripremljena je krivična prijava protiv Emira Suljagića
18
Cvijanović: Pripremljena je krivična prijava protiv Emira Suljagića
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vlada RS-a pripremila krivičnu prijavu protiv koordinatora Koalicije "1. mart“ Emira Suljagića.
Ona je rekla da je “analizirano sve što je Suljagić govorio, te da u tim izjavama ima puno više od onoga što se naziva neprimjereni riječnik".

"U pitanju je jezik mržnje koji može da izazove ozbiljne poremećaje u odnosima između etničkih zajednica, odnosno konstitutivnih naroda u BiH. Posebno predstavlja problem antiustavno ponašanje i govor gospodina Suljagića. U pitanju je napad na ustavni poredak ne samo RS, već i BiH u cjelini", rekla je Cvijanović.

Izjavom Suljagića da RS, “zauzimajući 49 posto teritorije BiH predstavlja okupiranu zonu”, kako kaže Cvijanović, on je pokazao da ne poštuje ono što je navedeno u Dejtonskom sporazumu, koji je daleko važniji od bilo kakve političke platforme koju provodi Suljagić.

Nije sigurno, kazala je, da je nevladina organizacija “1. mart” i registrirana na prostoru RS, niti da se nalazi, po tvrdnjama u medijima, u registru Ministarstva pravde BiH.

"U svakom slučaju poznat je pojedinac koji je sve to rekao, a to je Emir Suljagić i u tom smislu Vlada RS je pripremila prijavu i ona je otišla tamo gdje treba. Zabrinjava i da nemamo službenu reakciju bilo kojeg nadležnog organa BiH i postavlja se pitanje da li svako može da govori šta hoće, a da pri tome ne snosi nikakvu odgovornost za izrečeno ili počinjena djela", ustvrdila je ona.

Navela i da se iz izjava Suljagića može shvatiti “kakva je BiH zemlja”.

Cvijanović je ovo rekla odgovarajući danas na pitanje poslanika SNSD-a Srđana Mazalice u okviru prve tačke dnevnog reda Skupštine RS-a “poslanička pitanja i odgovori”.

Mazalica je u pitanju rekao "da smo nedavno imali priliku da čujemo Suljagića da je uporedio RS s Vermahtom” te upitao kako će se “RS izboriti protiv takvog neprimjerog ponašanja koje dolazi iz FBiH”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: