Gdje su pištolji?
61

Nepažnja pripadnika OSBiH uzrok krađe oružja u Bileći, kradljivci nepoznati i nakon 9 mjeseci

Piše: Dž. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prošlo je devet mjeseci od krađe oružja i municije iz vojne kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Bileći, ali počinioci ovog krivičnog djela još nisu poznati. Istraga o krađi i dalje traje, a saznajemo kako bi za nestanak 14 pištolja i 19 okvira mogla biti odgovorna tri pripadnika OSBiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH kazali su nam kako istražne radnje o krađi, po nalogu Tužilaštva BiH, provode Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uz asistenciju pripadnika Vojne policije OSBiH, Policijske stanice Bileća, te MUP-a Republike Srpske. Međutim, oni još nisu pronašli kradljivce.

"Državna agencija za istrage i zaštitu je Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima za tri osobe iz sastava OSBiH zbog krivičnog djela nepropisnog ili nepažljivog odnosa prema povjerenom naoružanju i vojnoj opremi", odgovorili su nam iz Ministarstva odbrane BiH.

Na pitanje da li su na mjestu krađe pronađeni tragovi provale u skladište kasarne nismo dobili odgovore iz SIPA-e, Tužilaštva BiH, kao ni Ministarstva odbrane BiH.

"Istraga je u toku, intenzivno se radi te ne možemo davati dodatne detalje ili informacije kako ne bismo naštetili istrazi", kratko nam je rekao glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Zašto još nisu pronađeni krivci za krađu te šta usporava istragu, odgovora nema. Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš ranije je kazala kako vjeruje da će istraga ići u pravom smjeru. Devet mjeseci poslije, o krađi nema ni riječi.

Dok su se ministrica Pendeš i njeni savjetnici proteklih mjesec sastajali s brojnim visokim funkcionerima, niko od njih nije obišao skladište OSBiH u Bileći, niti uradio nešto povodom boljeg osiguranja vojnih skladišta.

Podsjećamo, eksperti za oružje i municiju smatraju kako bi osiguranje objekata OSBiH trebalo biti na prvom mjestu. Mnogi smatraju kako je krađu u Bileći mogao počiniti samo neko ko je imao ovlaštenje za ulazak u skladište kasarne.

Proteklih deset godina zabilježeno je deset krađa naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz kasarni OSBiH, ali rasvijetljena su samo dva krivična djela. Pored krađe iz kasarne "Bilećki dvorci", ove godine desila se i krađa oružja iz kasarne "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku.