Institucija ombudsmena
0

Neopravdano veliki skok cijene brašna

FENA
Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača BiH smatra da je nagli skok cijene brašna neopravdan, jer samo ulazna cijena sirovine nije jedini faktor za konačnu cijenu te namirnice.

U izjavi za Fenu iz ove institucije podsjećaju da u strukturu cijene brašna sudjeluju i drugi troškovi kao što su energija, voda, rad i ostale komponente kod kojih se cijena nije mijenjala.

  • I poradi činjenice da je teško utvrditi neopravdanost poskupljenja, postoji mogućnost da se sankcionira neosnovano povećanje cijena. Jednako tako nužno je brzo reagirati i kazniti one koji vještački uzrokuju nestašice brašna i drugih proizvoda, odgovoreno je Feni.

U Instituciji dalje navode da je i u 2011. godini nastavljen trend poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda. Takva pojava loše se odražava na interese potrošača i ugrožava ionako nizak životni standard bh. potrošača.

Potrošači će imati sve manje novca za podmirenje drugih osnovnih potreba, posebno ako se ima u vidu da bh. potrošači iz svog kućnog proračuna za nabavku hrane izdvajaju mnogo više novca nego potrošači u zemljama EU.

Statistika je pokazala da prosječna porodica u Evropskoj uniji za hranu izdvoji 16 posto, dok u BiH taj udio iznosi više od 50 posto ukupnih prihoda.

Privredni subjekti formiraju cijene proizvoda i roba slobodno, prema uvjetima tržišta, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja.

-Cijene proizvoda koje spadaju u kategoriju osnovnih životnih namirnica (brašno, ulje šećer, mlijeko itd…) moraju biti kontrolirane. Imamo Zakon o kontroli cijena, prema kojem nadležni organi u vršenju kontrole cijena, svaki iz svoje nadležnosti poduzimaju mjere kojima se utiče na odnos ponude i potražnje, kao i poduzimanju mjere za sprečavanje monopolističkog djelovanja. Zakon je dobar te treba insistirati na njegovoj dosljednoj primjeni, kažu u Instituciji ombudsmena za zaštitu potrošača BiH.