|

Vlada FBiH zamrznula marže na osnovne namirnice

Vlada FBiH zamrznula marže na osnovne namirnice
0
S
Sarajevo-x.com
14.2.2011. u 16:00
16
komentara
0

dijeljenja
Vlada FBiH zamrznula marže na osnovne namirnice
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela odluku kojom se zamrzavaju marže na osnovne životne namirnice u apsolutnim iznosima zatečenim na dan 1.1.2011. godine. Riječ je o maržama za brašno, hljeb, pecivo i druge pekarske proizvode od brašna, te za ulje i šećer.
Ovakva mjera Federalne vlade na sprječavanju nekontrolisanog rasta cijena ovih proizvoda utemeljena je na Zakonu o kontroli cijena.

Naime, prema odredbi člana 10. ovog zakona, regulisano je da, ako dođe ili može doći do značajnih poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada FBiH može preduzeti mjere u oblasti cijena i za proizvode i usluge koje su u nadležnosti kantona i općine, odnosno grada. Na ovakav potez Vlada se odlučila jer kantonalne vlasti do sada nisu reagovale na rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

Vlada je naložila inspekcijskim organima da striktno kontroliraju visinu marži na ove proizvode, te da je informišu o svojim nalazima.

Inače, Vlada FBiH je ranije, u nekoliko navrata, intervenirala radi stabiliziranja cijena osnovnih životnih namirnica. Jedna od tih mjera je pozajmica 1.500 tona brašna iz federalnih robnih rezervi vladama kantona u Federaciji BiH. Uz to su i narodnim kuhinjama obezbijeđene određene količine šećera, brašna i ulja iz federalnih rezervi.

Danas je Vlada, također, razmatrala i druge mogućnosti za pomoć socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva što manje osjetile posljedice poskupljenja, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...