Kontrola cijena
0

Vlada FBiH odredila marže na šećer i ulje

FENA
Vlada Federacije BiH je, na posljednjoj sjednici, donijela odluke o mjerama neposredne kontrole cijena šećera utvrđivanjem marži i o izmjeni Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena jestivog ulja utvrđivanjem marži.

Ove odluke rezultat su nastojanja Vlade FBiH da se zaustavi dalji rast cijena šećera i ulja.

Prvom odlukom utvrđuje se najviša veleprodajna marža za šećer kristal - tarifna oznaka 15,83, maksimalno osam posto na nabavnu cijenu i najviša maloprodajna marža 10 posto na nabavnu cijenu.

Pod nabavnom cijenom proizvoda u prometu na veliko, odnosno na malo, koji obavljaju privredna društva, pravna ili fizička lica, podrazumijeva se neto fakturna cijena proizvođača, odnosno dobavljača, uvećana za zavisne troškove.

Prema usvojenoj izmjeni Odluke o mjerama neoposredne kontrole cijena jestivog ulja utvrđivanjem marži, maloprodajna marža na ulje se, sa sadašnjih 20 posto, smanjuje na 10 posto.

Radi potrebe stabiliziranja rasta cijena osnovnih životnih namirnica, Vlada Federacije BiH je, pored ovog, usvojila i više zaključaka.

Jednim od zaključaka se obavezuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u saradnji sa proizvođačima brašna/hljeba sagleda kalkulacije proizvodnje brašna na bazi jedne tone pšenice, kao i kalkulacije proizvodnje jednog kilograma hljeba, te na osnovu toga, odredi realne proizvođačke cijene hljeba prema tipovima brašna.

Pored toga, preporučeno je vladama kantona da sa proizvođačima hljeba dogovore cijenu tzv. "narodnog hljeba" (od brašna tipa 710 na nivou cijene 0,90 KM za veknu hljeba težine 400 grama) u okviru dodijeljenih količina brašna iz pozajmice, koja će biti implentirana putem Federalne direkcije robnih rezervi.

Zaključeno je, također, da će Vlada Federacije BiH prilikom planiranja budžeta Federacije BiH povećati izdvajanja za robne rezerve kako bi se omogućilo poduzimanje blagovremenih i efikasnih interventnih mjera na tržištu.

Isto tako, Vlada Federacije BiH će, radi prevazilaženja postojeće situacije rasta cijena brašna i hljeba, hitno obezbijediti interventnu pozajmicu 20.000 tona pšenice iz okruženja (Hrvatska, Srbija), saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.