Ombudsmeni BiH
0

"Neophodno je izvršiti popis stanovništva"

FENA
Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubomir Sandić, Jasminka Džumhur i Nives Jukić smatraju neophodnim izvršiti popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, posebno imajući u vidu da on nije izvršen od 1991. godine.

Bez popisa stanovništva Bosna i Hercegovina neće imati relevantne podatke na osnovu kojih bi mogla kreirati kvalitetne strategije u raznim oblastima niti značajnije projekte koji se odnose na rješavanje elementarnih životnih potreba stanovništva u Bosni i Hercegovini, stav je državnih ombudsmena.

Sandić, Džumhur i Jukić upozoravaju, u zajedničkom saopćenju, da su bez egzaktnih podataka o stanovništvu svi akti, u velikom dijelu, fiktivni i nerealni i često nisu primjenljivi u praksi.

Ombudsmeni BiH sugeriraju zvaničnim subjektima da pristupe popisu stanovništva u BiH, uvažavajući sve zahtjeve i sve relevantne činjenice, kako bi se prikupili neophodni podaci o stanovništvu značajni za kvalitet strategija, projekata i drugih akata u budućnosti, kao i svih relevantnih činjenica od značaja za ljudska prava.