{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neophodan kompromis političkih lidera

S
4.3.2010. u 20:00
0
6
Neophodan kompromis političkih lidera
0
Neophodan kompromis političkih lidera
Mladen Ivanić
BiH se nalazi u teškoj političkoj i ekonomskoj krizi i zbog toga je neophodan kompromis domaćih političkih snaga kako bi se nastavilo sa ispunjavanjem reformi neophodnih na putu evroatlantskih integracija, konstatovano je večeras na debati o temi "Aktuelna politička situacija u BiH - Šta i kako dalje - Izbori 2010".
Lider PDP-a Mladen Ivanić, koji je učestvovao na debati, istakao je da u BiH neće biti dramatičnih promjena ustava i da je potrebno, prije svega, doći do realnih rješenja kojima bi svi bili zadovoljni.

"U BiH postoje tri koncepta koja su definisana nacionalnim interesima i koja su veoma udaljena. Međutim, to ne znači da se ne trebaju rješavati postojeći problemi i tražiti kompromisna rješenja kojim bi se prevazišla trenutna politička i ekonomska kriza", rekao je Ivanić.

On je naglasio da je "vještački naduvana priča" o nekim velikim sukobima i mogućim prijetnjama po stabilnost BiH.

Prema njegovim riječima, sadašnja struktura vlasti u BiH nema viziju kako ići dalje i rješavati nagomilane probleme.

"Predstojeći izbori nude šansu da se dođe do promjena i da se stvari pomjere sa mrtve tačke. U BiH je moguće postići dogovor oko nekih ustavni pitanja, kao što je slučaj sa presudom Suda u Strazburu u predmetu `Sejdić i Finci protiv BiH`", dodao je Ivanić.

On je napomenuo da rješavanje ekonomskih problema u BiH mora biti prioritet u narednom periodu.

Lider SDA Sulejman Tihić istakao je da je u BiH potreban kompromis i dijalog kako bi se došlo do kvalitetnih rješenja neophodnih na putu ka EU.

"Padom aprilskog paketa ustavnih reformi i stalnim maksimalističkim zahtjevima, po principu `sve ili ništa` pogoršala se politička situacija u BiH. Zbog toga su nam neophodna realna rješenja, koja će smiriti trenutne tenzije", rekao je Tihić.

On je naglasio da je potrebno izbjegavati politike isključivosti, izrazivši nadu da će građani BiH na narednim izborima prepoznati politiku kompromisa i dijaloga.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je da trenutna politička situacija u BiH nije dobra, prvenstveno zbog izborne godine.

"U svakom slučaju ne smije se čekati završetak izbora kako bi se pronašla određena kompromisna rješenja. BiH je potrebna pozitivna klima kojom će se stvoriti uslovi za dalji napredak ka EU", zaključio je Čavara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: