Konfuzna dešavanja
97

Neobična situacija u Skupštini USK: Zastupnici Šahinović i Halkić vodili "bitku" za funkciju koja pripada Hrvatima

Klix.ba
Jučerašnju sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj je birano rukovodstvo ovog organa, a kasnije i nova Vlada USK, obilježila je pomalo neobična situacija prilikom formiranja Kluba Hrvata.

Za novog predsjedavajućeg Skupštine USK, ispred Kluba Bošnjaka, izabran je Agan Bunić (SBB), a za njegovog zamjenika Razim Halkić (SDP) kao predstavnik Kluba Hrvata. U rukovodstvu ovog tijela nema dopredsjedavajućeg Srbina, jer nijedan predstavnik ovog naroda nije izabran za zastupnika u Skupštini.

Ipak, dešavanja na sjednici bila su poprilično konfuzna, zasjedanje je potrajalo skoro cijeli dan, uz mnoštvo prekida, a sporno je bilo formiranje klubova naroda, tačnije Kluba Hrvata.

Zastupnik Laburističke stranke Anel Šahinović i Razim Halkić iz SDP-a, koji su se izjasnili kao Hrvati, nisu postigli međusobno suglasje oko toga ko će biti predsjednik Kluba Hrvata, a potom i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine.

Halkić je donedavno bio vijećnik u Gradskom vijeću Cazin i, kako saznajemo, i tada se izjašnjavao kao Hrvat. S druge strane, Šahinović se, kao i značajan broj političkih funkcionera Laburističke stranke, također izjašnjava kao Hrvat, a u javnost je dospio još prošle godine kada je kao direktor preduzeća "Komunalije" Velika Kladuša na sjednici Općinskog vijeća, odgovarajući na pitanje vijećnice zašto se uprava preduzeća preselila u privatne prostorije, kazao da je to urađeno "čisto iz razloga što on voli komfor i voli da mu bude lijepo".

Prema riječima Šahinovića, prije sjednice njih dvojica su se sastali kako bi se pokušali dogovoriti ko će biti zamjenik predsjedavajućeg Skupštine.

"Dogovor nije postignut. Gospodin Razim je odbio moj prijedlog da ja budem zamjenik predsjedavajućeg, kao što sam i ja odbio prijedlog da to bude on. Zbog toga, nije formiran Klub Hrvata u Skupštini", rekao je Šahinović.

Halkić je, s druge strane, više puta za govornicom ponavljao da je, u svrhu nesmetanog formiranja Kluba Hrvata, Šahinoviću nudio opciju da on bude predsjednik Kluba, a da kasnije zastupnici odaberu ko će biti zamjenik predsjedavajućeg Skupštine, no da je on to odbio.

"Stoga, da ne bi moje pravo bilo uskraćeno i da Skupština zbog toga ne bi trpjela daljnje blokiranje i rad, ja ću sebe iz reda hrvatskog naroda kandidirati za dopredsjedavajućeg Skupštine", istakao je Halkić.

Članice novoformiranje koalicije u USK (A SDA, SDP, SBB i NB) na stavu su da je opozicija (SDA, DF i Laburistička stranka) kroz izbjegavanje formiranja Kluba Hrvata pokušala odgoditi jučerašnju sjednicu i izbor nove Vlade USK. Zastupnica SDP-a u Skupštini USK Fatka Kulenović kazala je da su kolegi Šahinoviću nudili različite kombinacije kako bi se proces otkočio.

"Nuđeno mu je da bude predsjednik Kluba Hrvata, nuđeno mu je da ide u kandidaturu za dopredsjedavajućeg ili predsjedavajućeg Skupštine ili da se izvlačenjem odluči ko će to biti. On nije pristao ni na jednu opciju. To je očit primjer da oni ne žele da se ovo riješi i da je u pitanju opstrukcija sjednice", kazala je Kulenović.

U konačnici, skupštinski zastupnici izabrali su Halkića na poziciju dopredsjedavajućeg, a Šahinović je najavio da će povući pitanje ustavnosti ove odluke. Sudeći prema nedavnoj odluci CIK-a o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, jedan od njih dvojice biće delegiran i u ovaj zakonodavni organ kao predstavnik hrvatskog naroda.