BiH
0

Neobična reklama Mostara: Bezopasna granata bez baruta

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Mostar je nakon rata bio proglašen evropskom Hirošimom, grad na koje su jedinice HVO-a ispalille na desetine hiljada granata i srušile Stari most.

Jedna od tih granata koje su upućene na Stari most jučer je postala vijest-zvijezda medija u regiji.

"Radi se o potpuno bezopasnoj granati od RPG-a koja nije eksplodirila, ali koja je prilikom udara dobila oštećenje, što je vidljivo na glavi granate kojom je prilikom iscurio eksplozivni sadržaj iz nje. Očito je na snimku da nema ni upaljača i da je zaista bezopasni i atraktivni suvenir kakve turisti često kupuju u BiH i Hrvatskoj", kaže za agenciju Anadolija Jusuf Jelin, penzionisani oficir, kapetan Armije RBiH.

"Lično sam kupovao ovakve granate i poklanjao prijateljima iz inozemstva koji su tokom rata službovali u Mostaru. Obična su naklapanja da je tu nešto opasno. Pa, imate to svuda po Hrvatskoj kupiti, to je samo čelik, bez eksploziovnog sadržaja i bez upaljača. U regiji postoji na hiljade suvenira od granata koje prilikom udara nisu eksplodirale. Takvi suveniri su vrlo traženi u BiH, a ima i na stotine lokacija na Balkanu gdje se mogu kupiti", kaže penzionisani oficir Armije RBiH, uz opasku da je cijena od 30 eura veoma niska i da lično zna da se ta vrsta "suvenira" po Bosni i Hrvatskoj prodaju i po 100 eura.

"Čestitam poduzetnim momcima koji imaju sluha za inovacije u mostarskom turizmu. Mostara malo ima u svjetskim medijima, a zaista zaslužuje vrhunsku pažnju. Ovakvi suveniri imaju veliku perspektivu zbog ratne prošlosti Mostara", zaključuje kapetan Jelin i dodaje da bi neko pametan trebao organizirati i proizvodnju, jer na tome se može zaraditi.