BiH
20

Do Starog mosta provlačenjem pored kontejnera, auta i ruševina

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Ulaz u Stari grad u Mostaru i prilaz UNESCO-ovoj zoni Starog mosta izazivaju posebnu pažnju turista.

Turisti, kako je primijetio novinar agencije Anadolija, sve češće fotografišu čudne prizore koji su za njih svojevrsne atrakcije.

Jedno od turističkih atrakcija je "Horor parkiralište za budale" na samom ulasku u Stari grad. Osim što, zbog remećenja prolaska turističkih grupa, nikako ne bi smjelo postojati na samom ulasku u pješačku zonu, parkiralište se nalazi ispod ruševina koje prijete da se obruše na automobil. Ako se to desi, slika iz Mostara koja će otići u svijet postat će ujedno i fotografija za naslovnice.

I jabroli na kojima stoje zastave UNESCO-a i grada plijene pažnju svojom neobičnošću: jedna zastava je poderana i otrgnuta s jarbola, dok na jednom jarbolu uopće i nema zastave.

Niko ne zna zašto je to tako, ali turistima je i to zanimljivo, kao uostalom i, kako ih Mostarci zovu, "tri člana smetljarskog predsjedništva" koja "krase" ulaz turistima u Stari grad sa nesvakidašnjom dobrodošlicom i sa kojima se turisti svakodnevno naguravaju.

Ipak, treba istaći da mostarska policija ove godine vrlo ažurno provodi akcije rastjerivanja prosjaka koji hrle u zonu Starog mosta, što je protekle sezone bio veliki problem za turističke djelatnike.

Također, policija vrijedno radi i na uklanjanju štandova koji su bili prepreka za kretanje turistima po zoni Starog mosta i Starog grada.