Petogodišnji dug
0

Nemoguće naplatiti 42,5 miliona KM takse za BHRT

SRNA
Nemoguće je naplatiti 42,5 miliona RTV takse koja pripada BHRT-u za posljednjih pet godina, jer za to ne postoji zakonski osnov u Federaciji BiH, tvrdi Marija Putica, predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT.

Putica kaže da je u Republici Srpskoj zakonom regulisana ova oblast, te da postoje mehanizmi za naplatu RTV takse, ali da ni RTRS ne može da naplati zaostali dug zbog nepostojanja adekvatnog zakona u FBiH.

"U posljednjih pet godina ukupno nije oprihodovano 85 miliona od RTV takse. Prema zakonskim odredbama, 50 odsto pripada BHRT, a po 25 odsto RTRS i RTV FBiH, ali ovo je nemoguće naplatiti bez usvajanja izmjena Zakona o izvršnom postupku FBiH jer ne pomažu ni sudske presude", naglasila je Putica.

Kako pišu "Nezavisne novine" sutra (u četvrtak), Putica je o svemu ovome obavijestila i Parlamentarnu skupštinu BiH.

"Na zahtjev komisije Doma naroda da im budu dostavljeni konkretni prijedlozi u vezi s problemima koje imamo u radu, a nemamo zaonsku mogućnost da to riješimo, nametnulo se i pitanje RTV takse. Dug od 42,5 miliona KM je nagomilan u posljednjih pet godina jer ljudi jednostavno ne plaćaju RTV taksu jer to nije obuhvaćeno Zakonom o izvršnom postupku FBiH", objasnila je Putica.

 
Ona je podsjetila da je zakonska obaveza da bude plaćen porez na posjedovanja RTV prijemnika, ali da dugovanja govore kako se ona ne poštuje.

Mato Franjičević, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da predstavnici hrvatskih stranaka nisu zadovoljni kako je uspostavljen RTV sistem u BiH, a nijedan emiter ne doživljavaju svojim, pa se zbog toga ni ne plaća taksa.
"Ne znam da je bilo inicijative za izmjene Zakona o izvršnom postupku, a nisam siguran da bi hrvatske stranke bile zainteresovane za izmjene koje će nekoga tjerati da plaća RTV taksu za sistem javnog emitovanja koji nije uspostavljen podrškom hrvatskog naroda, a nijedan emiter ne zadovoljava potrebe tog naroda. Ja sam jedan od mnogih koji ne plaća RTV taksu i dok je ovakvo stanje u sistemu javnog emitovanja u BiH, to se neće promijeniti", navodi  Franjičević.

Alma Čolo, predsjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Doma naroda parlamenta BiH, rekla je da nastoje riješiti bar dio problema koje Upravni odbor BHRT ne može sam, ali da je potrebna i politička volja.

"Savjet ministara trebalo bi platiti oko dva miliona KM za satelitski program BHRT-a i neophodna su izdvajanja za digitalizaciju, ali ne znam koliko će to sve imati podrške u parlamentu jer poznato je da iz RS nisu raspoloženi da izdvajaju novac za BHRT", dodala je Čolo.

Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, tvrdi da neće dići ruku za izdvajanje novca televiziji koja ne zastupa interese sva tri naroda u BiH.

"Bacanje novca u rupu bez dna ne dolazi u obzir. Više puta smo raspravljali o dugovanjima i poslovanju te medijske kuće, o čemu govore i dugovi za RTV taksu, a i dvogodišnja sporenja na sudu o smjeni direktora. Javna je tajna da ni Hrvati ni Srbi BHRT ne doživljavaju kao svoju i potrebne su radikalnije zakonske izmjene u javnom RTV sistemu, ali do izbora ne vjerujem da će se išta desiti", rekla je Majkić.