BiH
0

BHT pripremio novi prijedlog otplate dugova FTV-a

SRNA
Sastanci rukovodstava BHRT-a i RTV Federacije BiH nisu urodili plodom, a dugovanja se nagomilavaju, zbog čega je ugrožena isplata plata za zaposlene koji opslužuju oba ova javna emitera, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT-a Nermin Durmo.

Durmo za "Nezavisne novine" kaže da je napravio novi prijedlog otplate dugova i ponudio ga rukovodstvu RTV FBiH.

"Za prva tri mjeseca RTV FBiH duguje BHRT-u milion KM, a to je mjesečni iznos koji nam je potreban da isplatimo plate zaposlenima. Predložili smo da RTV FBiH, uz redovnu mjesečnu isplatu za usluge koje im pružamo, mjesečno isplaćuju 15 posto zaostalog duga, tako da bi za šest mjeseci riješili ovogodišnja dugovanja", rekao je Durmo.

On podsjeća da FBiH do sada ima oko sedam miliona KM dugovanja prema BHRT-u, zbog čega su podnesene tužbe sudu i naglašava  da se ne poštuje ni Zakon o Javnom RTV sistemu BiH, te da se prihod od marketinga ne dijeli kako je propisano, gdje 50 posto treba da pripadne BHRT-u, a po 25 posto ide za RTRS i RTV FBiH, kao što se dijeli i prihod za RTV taksu.

Predsjedavajuća UO BHRT-a Marija Putica kaže da su naložili menadžmentu da tuži RTRS i RTV FBiH zbog raspodjele marketinga i nedavno je i ta tužba pokrenuta.

Iz RTV FBiH ranije su rekli da su u podređenom položaju u odnosu na preostala dva javna emitera, te da moraju štititi svoje interese na druge načine, jer ne funkcioniše korporacija kao četvrti subjekt u sistemu.

Predsjednik UO RTV FBiH Igor Soldo rekao je da su Statut ovog emitera povukli iz procedure u Parlamentu FBiH upravo da bi našli prelazna rješenja dok se ne uspostavi korporacija.
On kaže da je obaviješten da je menadžment BHRT-a predao novi plan za rješavanje međusobnih odnosa i dugovanja, ali da ne zna tačno što tu piše i zatražio je da se taj materijal pripremi za iduću sjednicu.