Ministarstvo pravde BiH
0

Nemamo najavu povlačenja RS-a iz izgradnje zatvora

FENA
Ministarstvo pravde BiH nikada nije dobilo bilo kakvo obavještenje ili najavu povlačenja Republike Srpske iz projekta izgradnje državnog zatvora, kazala je danas Feni glasnogovornica tog ministarstva Marina Bakić.

Ona ističe da predstvnici iz RS-a redovno učestvuju u radu Upravnog odbora i u potpunosti su, prije godinu dana, učestvovali u usvajanju novog projekta izgradnje državnog zatvora.

"Nisu tačne informacije da je došlo do smanjenja previđenog kapaciteta zatvorenika, niti da će se BiH značajno zadužiti, jer je najveći dio sredstava obezbijeđen iz donacija, a kreditna sredstva će se trošiti isključivo po potrebi", kazala je Bakić.

Imamo, dodala je, punu podršku Općine Istočna Ilidža, koja je u ovom projektu prepoznala svoje razvojne šanse, od zapošljavanja radnika do izgradnje infrastrukture.

"Na ukupno četiri do sada raspisana tendera za pripremne radove na izgradnji državnog zatvora prijavilo se višeod 50 domaćih firmi. Planiramo da glavni radovi počnu do kraja godine. Ovo je državni projekt i nema nikavih prepreka da za dvije godine ne dobijemo najsigurniju zatvorsku ustanovu na Balkanu", kazala je Bakić.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je danas da je Vlada RS-a obavijestila nadležne institucije da će se potpuno povući iz projekta izgradnje državnog zatvora.

Kako je kazao, to pitanje bit će na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade RS-a, "a zaključci će biti da se povlačimo, dok će Skupštini općine Istočna Ilidža ići preporuka za naplatu zemljišta koje je ranije bilo dato za izgradnju zatvora, budući da su se promijenili uvjeti pod kojima se taj zatvorski kapacitet gradi".

"Prošle godine ponovo je aktivirana izgradnja zatvora, ali po promijenjenim uvjetima, jer je kapacitet smanjen, tako da će biti moguće smjestiti 301 osuđenika, ali je investicija s 24 miliona, porasla na 40 miliona eura i ne radi se o donatorskim već kreditnim sredstvima BiH", naveo je Selman.