BiH
0

Nema zahtjeva za izručenje Paravinje Srbiji ili Hrvatskoj

SRNA
Dragan Paravinja (Foto: SRNA)
Dragan Paravinja (Foto: SRNA)
Ministarstvo pravde BiH još nema nikakvu zvaničnu informaciju o razlozima hapšenja Dragana Paravinje i krivičnim djelima koje je počinio, a nije dobilo ni zahtjev za njegovo izručenje niti iz jedne države koje ga potražuju, potvrdila je Srni portparol ministarstva Marina Bakić.

U Srbiji je za Paravinjom, koji se od juče nalazi u KPZ Kula zbog silovanja jedne djevojke 2002. godine u Istočnom Sarajevu, raspisana međunarodna potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a u Hrvatskoj zbog nestanka, odnosno ubistva 17-godišnje Antonije Bilić iz Drniša, za kojom se još traga.

Srpska ministarka pravosuđa Snežana Malović izjavila je juče da će to ministarstvo, nakon što od Interpola dobije službeno obavještenje o Paravinjinom hapšenju, od BiH zatražiti njegovo izručenje, ali i poštovati načelo evropske konvencije o poštivanju prioriteta težeg krivičnog djela kod izručenja.

Ministarstvo pravosuđa Srbije podsjetilo je da je Okružni sud u Sremskoj Mitrovici 2002. godine osudio Paravinju na četiri godine i šest mjeseci zatvora za krivično djelo silovanja i pokušaja silovanja. Pošto im je bio nedostupan, za njim je 2007. godine raspisana međunarodna potjernica.

Hrvatsko pravosuđe traži Paravinju zbog osnovane sumnje da je ubio Antoniju Bilić koja je nestala 7. juna, a Županijski sud u Splitu od prije dva dana vodi istragu zbog sumnje da je krajem juna prošle godine pokušao silovati jednu autostoperku.

Bakićeva je navela da prvo Sud BiH treba da razmotri sve molbe i donese odluku o ispunjenosti uslova za izručenje, nakon čega će ministar pravde BiH Bariša Čolak donijeti konačnu odluku kome će Paravinja biti izručen.

"Prilikom odlučivanja, ministar će cijeniti težinu krivičnog djela, državljanstvo osumnjičenog, redoslijed podnošenja molbi, kao i mogućnost daljeg izručenja. Dakle, ministar će donijeti odluku prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, a u svakom slučaju u jednoj od navedenih država vodiće se objedinjeni postupak i nijedna kazna neće biti izbjegnuta", naglasila je Bakićeva.
Da bi se odredilo dalje postupanje u odnosu na Paravinju, ona je kazala da je ključno utvrditi njegovo državljanstvo. Ukoliko se utvrdi da je državljanin BiH, protiv njega bi se vodio postupak u toj zemlji, a od Hrvatske i Srbije bi se zatražilo ustupanje krivičnog gonjenja za djela počinjena na njihovim teritorijama.

Ukoliko Paravinja nije državljanin BiH, prioritetno će mu se suditi za djela počinjena u BiH, a potom odlučivati o molbama drugih država za njegovo izručenje. Bakićeva je navela da se od ovog principa može odstupiti ukoliko je djelo učinjeno u drugoj državi teže krivično djelo.

U tom slučaju ovo lice se može izručiti toj državi i istovremeno ustupiti krivični postupak iz BiH, kako bi se vodio jedinstven postupak.

"Ukoliko ga bude potraživalo više država, o svakoj molbi će posebno odlučivati Sud BiH i donijeti rješenje o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje. Nakon pravosnažnosti takvih rješenja, ministar pravde će donijeti konačnu odluku o tome da li će Paravinja biti izručena i u koju državu", objasnila je Bakićeva.

Dragan Paravinja, koji je priznao ubistvo maloljetne Antonije Bilić iz Drniša u Hrvatskoj i koji je optužen za silovanje u Istočnom Sarajevu, juče je dovezen je u KPZ "Kula" u Istočnom Sarajevu.