Regija
0

Odobren zahtjev Hrvatske za saslušanje Paravinje

SRNA
Dragan Paravinja (Foto: SRNA)
Dragan Paravinja (Foto: SRNA)
Hrvatski istražni organi sutra bi trebalo da saslušaju Dragana Paravinju zbog ubistva Antonije Bilić iz Drniša, nakon što je ministar pravde BiH Bariša Čolak odobrio zahtjev iz Zagreba, izjavila je Srni portparol Ministarstva Marina Bakić.

Ona je rekla da Ministarstvo pravde BiH još nije dobilo zvaničan zahtjev Hrvatske i Srbije za izručenje Paravinje.

"Nakon što dobijemo najavljene zahtjeve iz Hrvatske i Srbije, i nakon što budu ispunjeni svi uslovi, ministar pravde će donijeti konačnu odluku o tome da li će Paravinja biti izručen i u koju državu", kaže Bakićeva.

Ona je objasnila da bi se, principijelno, njemu prvo trebalo suditi za djela počinjena u BiH, a potom odlučiti o molbama drugih država za njegovo izručenje.

Bakićeva je dodala da se od ovog principa može odstupiti ukoliko je djelo učinjeno u drugoj državi teže krivično djelo.

U tom slučaju, navela je, toj državi se može izručiti predmetno lice i istovremeno ustupiti krivični postupak iz BiH, tako da se u toj zemlji vodi jedinstven postupak.

Bakićeva je naglasila da će ministar pravde BiH, u svakom slučaju odluku donijeti na osnovu Evropske konvencije o ekstradiciji.

Portparol Ministarstva pravosuđa Hrvatske Vesna Dovranić potvrdila je da je jutros BiH upućena molba sa zahtjevom za izručenje Paravinje i istakla da hrvatske vlasti očekuje da pozitivno rješenje.

Osnovni sud na Sokocu raspisao je 2005. godine potjernicu za Paravinjom zbog optužbi da je 2002. godine silovao djevojku u Istočnom Sarajevu. Potjernica za Paravinjom je raspisana tri godine nakon što je počinjeno silovanje u Istočnom Sarajevu jer se on nije pojavljivao na suđenju.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je juče da će najkasnije u ponedjeljak, 4. jula, podnijeti zahtjev za izručenje Srbiji Dragana Paravinje, koji je pred srpskim pravosuđem osuđen za silovanje i pokušaj silovanja, ali će se saglasiti da on bude izručen državi gdje je počinio teže krivično djelo.

U Srbiji je za Paravinjom raspisana međunarodna potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a u Hrvatskoj zbog ubistva 17-godišnje Antonije Bilić.