Posjeduje i državljanstvo BiH
0

Paravinja saglasan da bude izručen Hrvatskoj

SRNA
Dragan Paravinja (Foto: SRNA)
Dragan Paravinja (Foto: SRNA)
Dragan Paravinja saglasan je da mu se, nakon isteka jednomjesečnog pritvora u zatvoru "Kula" , odredi ekstradicioni pritvor i da bude izručen Hrvatskoj jer vjeruje da će u toj zemlji dokazati da nije počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Na ročištu održanom danas u Sudu BiH po zahtjevu Ministarstva pravosuđa Hrvatske za njegovim izručenjem zbog ubistva maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, te silovanja i pokušaja silovanja u ranijem periodu, on je negirao bilo kakve veze sa tim krivičnim djelima.

Veliko iznenađenje izazvala je izjava Paravinje da osim državljanstva Hrvatske i Srbije, od 2002. godine posjeduje i državljanstvo BiH.

On je naglasio da nikada nije dobio poziv Suda iz Sokoca po optužnici za pokušaj silovanja 2000. godine u Istočnom Sarajevu, iako je imao uredno izdatu prijavu o mjestu boravka.

"Ni meni nije jasno da li moj branjenik ima ili nema državljanstvo BiH. To je tek danas rekao, a ja ću pokušati da provjerim da li su njegovi navodi tačni i zvanični. Da sam ranije znala za ove navode, ja bih to provjerila i na današnje ročište donijela urednu dokumentaciju", kazala je novinarima advokat Milana Borovčanin – Bulić.

Ona je ocijenila ispravnom Paravinjinu odluku da bude izručen Hrvatskoj, jer je sadašnji postupak u vezi sa nestalom Antonijom Bilić prioritet.

"Ako je, kako kaže, dao lažnu izjavu da je ubio djevojku, neka ode u Hrvatsku i to dokaže, odnosno pokaže istražiocima sve što je neophodno u postupku njenog pronalaženja. Smatram da je njegov dug prema toj djevojci, njenoj pa i njegovoj  porodici, da se djevojka pronađe i okonča ova agonija", kazala je Borovčanin – Bulić.
Sud BiH razmatrao je i zahtjev  Ministarstva pravde Srbije za Paravinjino izručenje, jer  je presudom Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici u odsustvu osuđen za silovanje i pokušaj silovanja.

Sud će Ministarstvu pravde BiH po skraćenom postupku dostaviti spise vezano za Paravinjino izručenje Hrvatskoj, dok će dokumentacija Srbije prvo biti dostavljena vanpretresnom sudskom vijeću koje će utvrditi da li su ispunjeni svi uslovi za izručenje toj zemlji. 

Konačnu odluku o mogućem izručenju Paravinje  donosi ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak.

"Ne znam u kojem vremenskom roku će se ove procedure odvijati, ali sigurno znam da Sud BiH veoma ažurno i brzo uzima u rad sve predmete koji se odnose na izručenje mog klijenta", kazala je Borovčanin – Bulić.

Ona je podsjetila da se sutra u Osnovnom sudu u Sokocu nastavlja suđenje Paravinji za pokušaj silovanja djevojke iz Pala.

Paravinja je na sudu tvrdio da nikoga nije ubio, silovao, pokušao silovati niti je nekoga prodao u bijelo roblje.

Ponovio je da je u Banjaluci bio pretučen i da je izjava koju je dao iznuđena, što je MUP Republike Srpske već ranije demantovao.

On je rekao i da ne želi da bude isporučen Srbiji jer je tamo protiv njega vođen "montiran politički proces".

"Sve je bilo politički montirano da se sakrije ko sve radi u policiji i sudovima, a za svaku moju riječ posjedujem dokaz", izjavio je Paravinja koji je 2007. godine zatražio politički azil u Sloveniji, od čega je na kraju odustao.

 Četredesttrogodišnji vozač kamiona Dragan Paravinja, koji je 26. juna uhapšen u Donjim Srđevićima kod Srpca, trenutno se nalazi u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu, a Osnovni sud na Sokocu odredio mu je jednomjesečni pritvor.

Hrvatska je nedavno podnijela zahtjev za izručenje Paravinje, a u toku je potraga za 17-godišnjom Antonijom koja je nestala 7. juna dok je stopirala kod mosta na Čikoli. Sumnja se da je Paravinja ubio Bilićevu, jer je nakon hapšenja u BiH priznao zločin i rekao da je djevojku zadavio i njeno tijelo bacio u rijeku Krku.