Usvojena Rezolucija
0

Nema više Interpolovih crvenih potjernica bez saglasnosti BiH

Piše: F. Borić
Ejup Ganić: Uhapšen po Interpolovoj potjernici
Ejup Ganić: Uhapšen po Interpolovoj potjernici
Slučajevi Ilije Jurišića i Ejupa Ganića više neće biti mogući, barem po međunarodnom pravu: Generalna skupština Intepola donijela je odluku da za raspisivanje sve i jedne međunarodne (crvene) potjernice za građaninom Bosne i Hercegovine kojeg neka druga zemlja sumnjiči za počinjeni ratni zločin, institucije države BiH trebaju dati konačnu riječ i odobrenje.

To, faktički znači da građani BiH koje, recimo, Srbija, Crna Gora ili bilo koja treća država sumnjiče za ratni zločin, moraju prije svega tražiti saglasnost Bosne i Hercegovine, odnosno vlasti u BiH, osim kada postoje bilateralni ugovori između dvaju država kojim se regulira ova sigurnosna problematika.

Sigurnost građana

Ovo je za Sarajevo-x.com potvrdio ministar sigurnosti Sadik Ahmetović koji se nalazi na zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Dohi, Katar. On je potvrdio da je usvojena Rezolucija koja će značiti mnogo za sigurnost građana Bosne i Hercegovine i odnose u regionu.

"Crvene potjernice ne mogu biti aktivirane od nijedne zemlje bez suglasnosti BiH. Rezolucija ne uključuje bilateralne ugovore između zemalja i to je nešto na čemu ćemo raditi sa našim susjedima u narednom periodu", kazao je Ahmetović za naš portal.

Potpora Ronalda Noblea

On je istaknuo kako je generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble imao puno razumijevanje za probleme s kojima su se susretali građani naše države, te je u njemu BiH, kao predlagač Rezolucije, imala punu potporu.

Ahmetović nije mogao reći kako će se teći tehnička procedura i koje će institucije biti uključene u odobravanje aktiviranja crvene potjernice, ali je rekao da pretpostavlja kako će to biti Interpol BiH i Ministarstvo pravde.

Podsjetimo, član ratnog Predsjedništva uhapšen je u Londonu po osnovu Interpolove međunarodne potjenice. Za Ilijom Jurišićem, istina, nije bila raspisana Interpolova potjernica, ali će u budućnosti svaki građanin naše države definitivno se osjećati sigurnijim jer neće postojati mogućnost zloupotrebe međunarodnih policijskih institucija u političke svrhe.