Sadik Ahmetović
0

"Crvene potjernice uskoro prošlost za građane BiH"

Razgovarao: Faruk Borić
Ministar sigurnosti BiH za Sarajevo-x.com Sadik Ahmetović najavljuje rezoluciju koja bi trebala biti usvojena naredne sedmice u Dohi na Generalnoj skupštini Interpola. Ukoliko bude usvojena, slučajevi Ilije Jurišića i Ejupa Ganića neće se ponoviti - bez saglasnosti naše države. Također, Ahmetović priča o liberalizaciji viznog režima, Izetbegovićevoj izjavi...

Gospodine Ahmetoviću, možete li pojasniti razloge Vašeg zahtjeva za smjenu direktora Agencije za policijsku podršku Rahmije Hodžića, koji je za savjetnika zaposlio visokog dužnosnika stranke kojoj i sami pripadate i Vašeg prethodnika u ministarskoj fotelji Tarika Sadovića?

Ja sam naveo razloge u zahtjevu za smjenu koji je upućen Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH koje je dalo svoje primjedbe i sugestije. Prijedlog ureda za zakonodavstvo je da tražimo mišljenje Ministarstva pravde i Ministarstva civilnih poslova BiH. Ukoliko se pokaže da je narušen zakon u bilo kom segmentu, odluku ću provesti u cijelosti.

Generalno, kad su u pitanju odredbe zakona mislim da ni u jednoj agenciji u okviru Ministarstva nema mjesta za aktivne članove rukovodstva bilo koje političke stranke. Samo na takav način možemo svakom građaninu obezbjediti potpunu policijsku zaštitu u segmentu sigurnosti. U suprotnom, policijske agencije bi mogle prerasti u političke agencije. Moj stav je od ranije poznat, izgradnja profesionalnih policijskih struktura koje će na profesionalan način biti garant sigurnosti svakom građaninu ove zemlje.

Nemam svojih ljudi u ministarstvu

Vaš prethodnik na čelu ministarstva Tarik Sadović tvrdi da je smjena bila nezakonita i da je Vaš potez uvjetovan Vašom željom da postavite svoga čovjeka. Vaš komentar?

Ma kakvog mog čovjeka, ovo nije moje ministarstvo, ovo je ministarstvo države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Od direktora policijskih agencija i drugih agencija u sklopu ministarstva se očekuje da provode zakone ove zemlje i ništa drugo. Moj jedini cilj je da radim u interesu ove zemlje i svih njenih građana. Ja drugog ličnog interesa nemam.

Sama odluka gospodina Sadovića da javno polemizira s ministrom u čijoj nadležnosti je ova agencija puno govori o radu agencije, direktoru i njegovim savjetnicima i na koncu o mojoj odluci. Najmanje što očekujem od direktora je da uvede red i disciplinu u provođenju utvrđenih načela i procedura u komunikaciji sa nadređenim i medijima.

Za nekoliko dana slijedi konačna odluka iz Bruxellesa glede liberalizacije viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom. Postoji li ikakva mogućnost da se stvari dalje iskompliciraju ili ste optimist?

Uvjeren sam da će u ponedjeljak Vijeće ministara EU donijeti pozitivnu odluku za viznu liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Napravili smo ogroman posao u oblasti sigurnosti kada su u pitanju standardi Evropske unije, dobili smo pozitivnu ocjenu Europske komisije i Parlamenta i konačno će to biti potvrđeno u ponedjeljak na Vijeću ministara EU. Očekujem da će polovinom decembra naši građani moći putovati bez viza unutar zemalja potpisnica šengenskog ugovora.

U stalnom sam kontaktu sa našom misijom u Bruxellesu i sa vladama europskih zemalja. Ne očekujem nikakve komplikacije koje bi mogle ugroziti pozitivnu odluku, a Bosna i Hercegovina je spremna da preuzme sve obaveze i odgovornosti koje proizilaze iz ove odluke.

Izetbegović hrabro i državnički

Vaš stranački kolega Bakir Izetbegović gostujući na televiziji B92 izvinio se za sve nevine žrtve nastale zločinima Armije BiH. Kritike su brojne. Kako Vi gledate na Izetbegovićevo? Je li riječ o preuranjenom potezu?

Hrabra i državnička izjava gospodina Izetbegovića koja dolazi u pravom trenutku. Relaksacija odnosa u regionu je šansa za napredak BiH i cijelog regiona na putu ka Europskoj uniji. Dobri odnosi sa našim susjedima su između ostalog i kvalitetnija i bolja suradnja u svim oblastima pa i u oblasti procesuiranja ratnih zločina. Pozicija stalnih svađa je pozicija koja nije u interesu BiH.

Kada očekujete formiranje nove vlasti, poglavito Vijeća ministara BiH? Da li bi ste prihvatili da ostanete u državnoj vladi na nekoj od ministarskih ili doministarskih funkcija?

Komplicirani Ustav odnosno način konstituisanja vlasti u BiH zahtjeva najmanje dva mjeseca, i to kada bi sve teklo u najboljem redu. Djelimično sam upoznat o pregovorima oko formiranja vlasti i očekujem da Vijeće ministara bude formirano u januaru 2011. godine.

Što se tiče mog angažmana u Vijeću ministara BiH, o tome će odlučivati rukovodstvo SDA. Prihvatit ću svaku odluku Stranke.

Generalna skupština Interpola koja se održava u Dohi 8. i 9. novembra 2010. utvrdila je dnevni red na kojem je i rezolucija koja se odnosi na saradnju Interpola u zahtjevima koje se odnose na ratni zločin (crvene potjernice) u Bosni i Hercegovini. Šta to znači za građane Bosne i Hercegovine?

Svima su nam poznati problemi kada su u pitanju takozvane crvene potjernice, a koje se odnose na krivična djela ratnog zločina, kao i problemi sa kojim su se susretali naši građani prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine. U posljednjih godinu dana ured Interpol-a u BiH i Ministarstvo sigurnosti su vodili intenzivne razgovore sa Generalnim sekretarijatom i Generalnim sekretarom Ronaldom Noblom. Kao rezultat tih razgovora rezolucija kojom se uređuju pravila u ovoj oblasti je uvrštena na dnevni red Generalne skupštine Interpola koja se održava naredne sedmice u Kataru. Uzimajući u obzir značaj ove rezolucije, lično sam optimista, a razlog mom optimizmu leži u činjenici da je ova rezolucija dobila podršku na Generalnom sekretarijatu Interpola.

Usvajanjem ove rezolucije spriječit će se hapšenja naših građana po crvenim potjernicama koje se odnose na ratne zločine, bez prethodne saglasnosti naše zemlje.