Sadik Ahmetović
0

"BiH ne želi da bude utočište kriminalaca"

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da nema sumnje da je BiH spremna da se pridruži Srbiji i Hrvatskoj u formiranju Operativnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala, jer je bez BiH borba protiv kriminalaca i raznih mafijaških grupa u ovoj dijelu zapadnog Balkana nemoguća.

"Ne možemo ostaviti da prostor BiH bude prostor gdje će bježati i skrivati se kriminalci i mafija iz Hrvatske i Srbije", rekao je Srni Ahmetović, koji je sa delegacijom BiH učestvovao u Beogradu na skupu pod nazivom "Jačanje regionalne i transnacionalne saradnje kao preduslov za uspješu borbu protiv organizovanog kriminala na području jugoistočne Evrope".

Prema njegovim riječima, zato je bolje da zemlje regiona budu zajedo u borbi protiv organizovanog kriminala, jer će se tako brže, bolje i efikasnje boriti protiv pojedinaca i grupa koji se bave organizovanim kriminalom.

Ahmetović je dodao da će u naredna dva dana, koliko traje ovaj skup, razgovarati sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem i predstavnikom hrvatske policije o proceduri da BiH pristupi Operativnom centru za borbu protiv organizovanog krimminala, čije će sjedište biti u Beogradu.

"Nema nikakve dileme da je BiH zainteresovana da pristupi tom centru. Postoji i naša odluka o tome u BiH", rekao je Ahmetović, navodeći da su mu u ranijim razgovorima ministri unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske rekli da nema nikakvih prepreka da BiH pristupi tom centru.

On je ocijenio da bi pristupanje BiH ovom centru moglo da s desi vrlo brzo, za par nedelja, ali je najbolje da se to dogodi što prije, jer BiH ima svoje resurse i kapacitete koje može da ponudi u borbi protiv organizovanog kriminala.

Navodeći da bi za tri do četiri dana BiH trebalo da potpiše sporazum o policijskoj saradnji sa Crnom Gorom, nakon što je takav sporazum nedavno potpisala sa Srbijom i Hrvatskom, Ahmetović je dodao da BiH veoma dobro sarađuje sa zeljama u okruženju kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, a primjer za to su neke nedavne zajedničke akcije.
Kada je riječ o viznoj liberalizaciji za BiH, Ahmetović očekuje da će odluka o tome biti napokon donijeta početkom novembra, pošto je BiH ispunila sve uslove EU. On je naveo da 6. i 7. oktobra zasjeda Evropski parlament, koji treba da donese odluku o tome, a početkm novembra bi konačnu odluku trebalo da donese Savjet ministara EU.

On je rekao da vehabije nisu razlog za zatezanje sa viznom libelarizacijom za BiH, i dodao da u ovom trenutku postoje neke rezerve koje je ispoljila Francuska, zbog njenih unutrašnjih pitanja, kao što je deportacija Roma, ali da ova zemlja podržava viznu liberalzaciju za BiH. "EU je donijela odluku da u paketu uđu zajedno BiH i Albanija", napomenuo je Ahmetović.