|

Ministar Ahmetović na Forumu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa

Ministar Ahmetović na Forumu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa
0
F
FENA
23.11.2010. u 18:11
0
komentara
0

dijeljenja
Ministar Ahmetović na Forumu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović učestvovao je danas na Forumu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa zemalja EU i zapadnog Balkana u Briselu, Belgija.
Uvodno obraćanje ministra Ahmetovića odnosilo se na korake koje je Bosna i Hercegovina ostvarila na području unaprjeđenja saradnje s evropskim agencijama za provođenje zakona Europolom, Frontexom, SECI/SELEC centrom.

Ministar Ahmetović je istakao značaj potpisivanja i implementacije Konvencije o policijskoj saradanji za jugoistočnu Evropu.

„Iako je u proteklom periodu Bosna i Hercegovina uložila veliki napor na unaprjeđenju međunarodne saradnje kako sa susjednim zemljama tako i sa zemljama EU, smatramo potrebnim poboljšati saradnju i koordinaciju unutar spomenutih agencija, centara i inicijativa. Poboljšanje saradnje će za rezultat imati povećanje povjerenja između zemalja zapadnog Balkana i EU“, izjavio je Ahmetović.

Po pitanju suzbijanja nezakonitog posjedovanja i efikasne kontrole lakog naoružanja Bosna i Hercegovina je u proteklom razdoblju poduzela niz aktivnosti i mjera. Ministar sigurnosti naglasio je da će agencije za provođenje zakona u BiH odlučno i svim sredstvima nastaviti djelovati na suzbijanju svih oblika nelegalnog posjedovanja i trgovine oružjem.

„Razvoj Bosne i Hercegovine kao demokratskog društva, te jačanje vladavine prava podrazumijeva kontinuiranu borbu na suzbijanju svih oblika korupcije. Posebnu pažnju treba posvetiti eliminaciji mogućnosti pojave korupcije. Bosna i Hercegovina odlučnija je nego ikada da se obračuna sa ovom velikom prijetnjom savremenog doba koja je ušla i u pore našeg društva“, riječi su Ahmetovića na današnjem forumu ministara, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.