Brisel
0

Ministar Ahmetović na Forumu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović učestvovao je danas na Forumu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa zemalja EU i zapadnog Balkana u Briselu, Belgija.

Uvodno obraćanje ministra Ahmetovića odnosilo se na korake koje je Bosna i Hercegovina ostvarila na području unaprjeđenja saradnje s evropskim agencijama za provođenje zakona Europolom, Frontexom, SECI/SELEC centrom.

Ministar Ahmetović je istakao značaj potpisivanja i implementacije Konvencije o policijskoj saradanji za jugoistočnu Evropu.

„Iako je u proteklom periodu Bosna i Hercegovina uložila veliki napor na unaprjeđenju međunarodne saradnje kako sa susjednim zemljama tako i sa zemljama EU, smatramo potrebnim poboljšati saradnju i koordinaciju unutar spomenutih agencija, centara i inicijativa. Poboljšanje saradnje će za rezultat imati povećanje povjerenja između zemalja zapadnog Balkana i EU“, izjavio je Ahmetović.

Po pitanju suzbijanja nezakonitog posjedovanja i efikasne kontrole lakog naoružanja Bosna i Hercegovina je u proteklom razdoblju poduzela niz aktivnosti i mjera. Ministar sigurnosti naglasio je da će agencije za provođenje zakona u BiH odlučno i svim sredstvima nastaviti djelovati na suzbijanju svih oblika nelegalnog posjedovanja i trgovine oružjem.

„Razvoj Bosne i Hercegovine kao demokratskog društva, te jačanje vladavine prava podrazumijeva kontinuiranu borbu na suzbijanju svih oblika korupcije. Posebnu pažnju treba posvetiti eliminaciji mogućnosti pojave korupcije. Bosna i Hercegovina odlučnija je nego ikada da se obračuna sa ovom velikom prijetnjom savremenog doba koja je ušla i u pore našeg društva“, riječi su Ahmetovića na današnjem forumu ministara, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.