BiH
0

Ahmetović na obilježavanju desetogošnjice "Salzburg Foruma“

FENA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović učestvovat će danas i sutra na konferenciji povodom obilježavanja desetogodišnjice "Salzburg Foruma" u Austriji.

Salcburški forum fokusira se na teme bitne za unutrašnju sigurnost i definira zajedničke pozicije vezano za integracije u EU. Saradnja u okviru salcburškog foruma fokusira se na ilegalne migracije, pitanje azila, policijske saradnje, kao i razmjene informacija. Glavni cilj ove saradnje je nastavak regionalnog razvoja na području pravde, slobode i sigurnosti.

Tokom dvodnevne konferencije planiran je i bilateralni susret ministra Ahmetovića s ministrima zemalja regiona, kojom prilikom će se razgovarati o budućim aktivnostima zemalja u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Tema razgovora ministara bit će i potpisivanje novih sporazuma o policijskoj saradnji BiH s Republikom Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Ministar Ahmetović iskoristit će ovu priliku i za razgovor o liberalizaciji viznog režima za građane BiH u EU i zahvaliti članicama "Salzburg foruma" na poduzetim naporima usmjerenim ka ukidanju viznog režima za bh. građane, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.