{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nema razloga za izbijanjem socijalnih nemira"

S
5.3.2011. u 10:15
0
23
"Nema razloga za izbijanjem socijalnih nemira"
0
"Nema razloga za izbijanjem socijalnih nemira"
Aleksandar Džombić
Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić rekao je da u RS ne postoje razlozi za izbijanje socijalnih nemira i da vlasti čine sve kako bi ublažile posljedice globalne ekonomske krize.
"Mnogi priželjkuju socijalne nemire i eskalaciju problema u RS. Nije problem što oni imaju nešto protiv vlasti ili druge političke opcije. Problem je u tome što oni priželjkuju lošije stanje u RS... Nema razloga za socijalne nemire, jer je ova Vlada učinila sve što je u njenoj moći, pa čak i više od toga, kako bi se ublažile posljedice krize", rekao je Džombić.

On je naglasio da je Vlada RS sebi postavila cilj da u prve dvije godine mandata obezbijedi ekonomsku i finansijsku stabilnost, da bi u druge dvije godine počela sa razmatranjem povećanja stope privrednog rasta.

"Zadržali smo dostignuti nivo isplata penzija i plata i da sve svoje obaveze izvršavamo javno i na vrijeme. Ušli smo i u socijalne reforme koje jesu bolne, ali ulazimo u njih bez zadrške, jer su potrebne i doprinijeći stabilizaciji naše ekonomije. Zahvaljujući tome, danas imamo rezervni potencijal koji nam omogućava zadržavanje socijalne i fiskalne stabilnosti u RS", istakao je Džombić za "Pres".

Premijer Srpske kaže da je RS u ovu krizu ušla sa dobrom finansijskom kondicijom, prvenstveno zbog toga što ima nizak nivo javne potrošnje koji se kreće 40 odsto u odnosu na bruto-društveni proizvod.

"Imali smo i jaku i transparentnu privatizaciju 'Telekoma', nakon čega smo krenuli s našim razvojnim programom. Imali smo i skok industrijske proizvodnje u 2009. od 19 odsto. Tačno je da je to najvećim dijelom uzrokovano skokom naftne industrije u RS, ali je i to dokaz o dobroj privatizaciji i dobijanju vrijednog starteškog partnera. Imali smo i rast u 2010. godini od pet odsto", istakao je Džombić.

Prema njegovim riječima, RS je imala bolje rezultate od zemalja u okruženju i ima bolje pretpostavke i parametre da tako ostane i u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: