Aleksandar Džombić
0

"Nova Vlada RS-a bit će stabilna, tržišno orijentirana i politički neupitna"

FENA
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Mandatar Aleksandar Džombić izjavio je da će cilj nove Vlade RS-a biti ekonomski stabilna, tržišno orijentirana i politički neupitna RS.

U program rada nove entitetske vlade, koji je danas izložio poslanicima Narodne skupštine, Džombić je rekao da će 2011. biti godina reformi, stabilizacije privrednih aktivnosti, te "da će trend rasta biti u drugoj polovini 2012., što će RS dodatno ekonomski pozicionirati kao prepoznatljivog ekonomskog subjekta u regionu".

Vlada će kao ključne principe imati, naveo je, evrointegracije, regionalno povezivanje, povećanje privredne aktivnosti i bolje poslovno okruženje, borbu protiv kriminala i korupcije, socijalna pravda i društvo znanja.

Proces evrointegracija, tvrdi, ne smije biti zloupotrijebljen za izmjenu ustavne strukture BiH, a Džombić je u izlaganju govorio o promjenama Ustava BiH, ponovivši pri tome političke stavove vladajuće stranke u RS-u, a u istom fonu govorio je i o referendumu koji treba održati prije uključenja BiH u NATO, a o demilitarizaciji kao optimalnom rješenju za našu državu.

Iako će voditi entitetsku izvršnu vlast, mandatar se osvrnuo i na učinak nekih agencija formiranih na nivou BiH te najavio preispitivanje prenesenih nadležnosti s entiteta na državni nivo, jer, kaže, te institucije finansira i RS, a najavio je i preispitivanje rada Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Ustavnog suda BiH, Suda BiH, fiskalne strukture BiH, svarnog prava raspologanja institucijama poput Centralne banke BiH i Elektroprenosa BiH.

Ustvrdio je da će nova Vlada RS-a biti usmjerena ka realnom sektoru, saradnji sa sindikatima i privrednicima, podršci izvozu, projektu "Stop poslovnim barijerama", te svim ciljevima koji stoje pred RS-om.

Kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije, kaže, bit će nastavljene aktivnosti u tom smislu.

"Za pooštravanje borbe protiv kriminala i korupcije od suštinske važnosti je postojanje čvrstog političkog opredjeljenja, koje će postojati unutar Vlade RS-a. A započeti procesi neselektivne borbe protiv korupcije i kriminala bit će nastavljeni", naveo je.

Predstavio je socijalne politike koje se odnose na reformu penzionog, zdravstvenog, ekonomskog i fiskalnog sektora, smanjenje siromaštva…, a da neće biti privatizacije prirodnog bogatstva tog bh.entiteta.

Džombić je također više govorio o tome šta je do sada, po njegovom mišljenju, urađeno i izgrađeno, o BDP-u u RS-u, koji je smanjen za tri posto, te o tome da se vlast oslonila na domaće investicije…, ustvrdivši da je napravila iskorak i nametnula se kao “značajan faktor u regionu”.

Efekti bi, tvrdi, bili i znatno bolji da nije bilo svjetske ekonomske krize.

Nakon govora u Skupštini RS-a, koji je trajao sat vremana, mandatar Džombić je saopćio i sastav svog kabineta.