Valentin Inzko
0

"Naredne četiri godine su jako važne za BiH"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je večeras u Banjoj Luci da će sljedeće četiri godine biti jako važne za BiH ne samo što se tiče euroatlantskog puta nego i ekonomije, "preko koje se u BiH može pokrenuti priča o napretku države".

Nakon sastanka s mandatarom za sastav nove vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem, Inzko je u izjavi novinarima „izrazio zadovoljstvo što će na funkciji premijera RS-a biti čovjek koji ima veliko razumijevanje, stručno znanje i pozadinu na području ekonomije i finansija“.

Visoki predstavnik navodi da na ovom sastanku nije bilo riječi o imenima budućih ministara, ali je dodao da će, kada vlada bude formirana, s novom vladom dobro sarađivati.

Govoreći o Zakonu o državnoj imovini koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspologanja, koji je usvojila Narodna skupština RS-a, i pored protivljenja OHR-a, Inzko je rekao da OHR još očekuje odluku Ustavnog suda RS-a.

Ukoliko Ustavni sud odluči da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda i prihvati ovaj zakon, naglasio je kako postoje sve mogućnosti, pa i reagiranja OHR-a, ali da je zainteresiran da konačno rješenje bude konstruktivno.

Mandatar Džombić je rekao da je Inzka upoznao s prioritetima nove vlade RS-a, o projektima koji će se raditi u narednom periodu te dinamikom njenog formiranja.

Izvjesno je, dodao je, da će nova izvršna vlast u RS-u biti izabrana do kraja decembra, kada bi trebalo da budu usvojeni i ekonomska politika i entitetski budžet za narednu godinu.

Džombić je visokom predstavniku kazao i da će nova vlada RS-a biti "vlada kontinuiteta, koja će nastaviti sve započete projekte i početi nove projekte za koje postoje pretpostavke iz ranijeg perioda".