{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Naredne četiri godine su jako važne za BiH"

F
6.12.2010. u 19:17
0
4
"Naredne četiri godine su jako važne za BiH"
0
"Naredne četiri godine su jako važne za BiH"
Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je večeras u Banjoj Luci da će sljedeće četiri godine biti jako važne za BiH ne samo što se tiče euroatlantskog puta nego i ekonomije, "preko koje se u BiH može pokrenuti priča o napretku države".
Nakon sastanka s mandatarom za sastav nove vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem, Inzko je u izjavi novinarima „izrazio zadovoljstvo što će na funkciji premijera RS-a biti čovjek koji ima veliko razumijevanje, stručno znanje i pozadinu na području ekonomije i finansija“.

Visoki predstavnik navodi da na ovom sastanku nije bilo riječi o imenima budućih ministara, ali je dodao da će, kada vlada bude formirana, s novom vladom dobro sarađivati.

Govoreći o Zakonu o državnoj imovini koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspologanja, koji je usvojila Narodna skupština RS-a, i pored protivljenja OHR-a, Inzko je rekao da OHR još očekuje odluku Ustavnog suda RS-a.

Ukoliko Ustavni sud odluči da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda i prihvati ovaj zakon, naglasio je kako postoje sve mogućnosti, pa i reagiranja OHR-a, ali da je zainteresiran da konačno rješenje bude konstruktivno.

Mandatar Džombić je rekao da je Inzka upoznao s prioritetima nove vlade RS-a, o projektima koji će se raditi u narednom periodu te dinamikom njenog formiranja.

Izvjesno je, dodao je, da će nova izvršna vlast u RS-u biti izabrana do kraja decembra, kada bi trebalo da budu usvojeni i ekonomska politika i entitetski budžet za narednu godinu.

Džombić je visokom predstavniku kazao i da će nova vlada RS-a biti "vlada kontinuiteta, koja će nastaviti sve započete projekte i početi nove projekte za koje postoje pretpostavke iz ranijeg perioda".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: