Demant glasina
0

Nema prekida radova na dionici Kakanj-Bilješevo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj danas je demantirao objave pojedinih medija kako će radovi na koridoru 5-C, na dionici autoputa Kakanj-Bilješevo, u četvrtak biti obustavljeni zbog neispunjenih obaveza prema izvođačima.

On je, kako stoji u saopćenju za javnost iz Direkcije, kazao da se radovi izvode istom dinamikom kako su se izvodili prije pet ili deset dana.

"Ovo su megaprojekti i nema države u svijetu bez određenih zastoja kad su ovakvi projekti u pitanju. Naime, izvođač radova je tek 8. jula 2010. ispostavio avansnu situaciju i avansni račun čiji je datum za plaćanje 6. august 2010. Još 6. juna je ispunjen zahtjev EIB-a, poslana neophodna dokumentacija i upućen dopis ministru Draganu Vrankiću da potpiše transfer novca, što je učinjeno tek 23. jula. Vladi, po Ugovoru, treba otprilike do tri semice da izvrši transfer, tako da je očekivati da će biti prebačen u toku ove ili sljedeće sedmice i time biti izvršeno plaćanje izvođaču koji je upoznat s cjelokupnom situacijom", naveo je Trhulj, stoji u saopćenju Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

Trhulj napominje da se sva dugovanja plaćaju iz trezora i da razloge za kašnjenje, kao i druge odgovore o plaćanju može dati samo nadležno ministarstvo.

"Mi kao Direkcija smo također budžetska institucija i sva plaćanja iz budžeta idu putem Federalnog ministarstva finansija shodno raspoloživim sredstvima", rekao je Trhulj.

Dodao je da je Direkcija svoj dio posla završila uspješno kao i do sada te da će plaćanje PDV-a, kao i ostala plaćanja koja se tiču Direkcije i novca kojim ta institucija raspolaže biti izvršeni blagovremeno.

"Mi plaćamo s akcize, putem trezora, a kako je 8. jula stigao račun, dok su se izvršile provjere, račun je prebačen u trezor. Prema posljednjoj informaciji danas je proslijeđen nalog za plaćanje, što znači da će PDV biti plaćen u ugovorenom roku", kazao je Trhulj.

Danas se otvara građevinski dnevnik za tunel Vijenac, gdje će se sutra naći i prve građevinske mašine na ulaznom portalu iz smjera Kakanj.

Za dionicu Gorica-Drivuša ponude se otvaraju 9. augusta tako da će na toj dionici, po njegovim riječima, radovi početi već u septembru.

"Evidentno je da će se u ovoj godini ispuniti obećanje da ćemo imati tri velika gradilišta vrijedna više od 250 miliona maraka", rekao je Trhulj.