Koridor V-c
0

Potpisan ugovor vrijedan 54,6 miliona eura o gradnji tunela "Vijenac"

FENA
Direktor Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Federacije BiH Erdal Trhulj i predsjednik Uprave ljubljanskog preduzeća SCT Ivan Zidar potpisali su danas u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona Ugovor o izgradnji autoceste na koridoru V-c, dionica Drivuša- Kakanj, poddionica Gorica- Bilješevo.

Ugovor se odnosi na gradnju tunela „Vijenac“, kojim će se razdaljina između Sarajeva i Zenice skratiti za oko pet kilometara. Vrijednost radova iznosi 54.602.849,29 eura, a sredstva su osigurana zajmom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„Rok za izgradnju ove dionice je 36 mjeseci i ovo je prvi veliki tunel na koridoru V-c. Vlada FBiH ima legitimno pravo od izvođača radova tražiti da njegovi partneri budu bh. preduzeća, a proizvodi koji se ugrađuju u objekte imaju bh.porijeklo“, izjavio je Nail Šećkanović, federalni ministar za promet i komunikacije, koji je najavio da će Vlada FBiH na prvoj sjednici donijeti odluku o preoblikovanju federalne Direkcije autocesta u posebno javno preduzeće, čime će je još više osnažiti da bi uspješnije mogla izvršavati svoje zadatke.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić, federalni premijer Mustafa Mujezinović, premijer ZDK-a Miralem Galijašević, ministri u Federalnoj vladi Muhidin Alić, Edin Mušić i kompletan saziv Skupštine ZDK-a.

„Vlada od Direkcije očekuje još više, zatvoreni sistem naplate mora se desiti hitno, potpisivanje trećeg lota veliki je prioritet jer samo otvaranjem gradilišta možemo doći u situaciju da kažemo da će i ove generacije osjetiti blagodeti autoputa. Bio sam prije dva-tri dana u Kuvajtu i razgovarali smo o kreditu od 30 miliona eura za gradnju zeničke zaobilaznice koji su osigurani. Aplicirali smo za još 50 miliona eura da bi ona bila završena i mislim da su veliki izgledi da Kuvajtski investicijski fond pozitivno odgovori“, izjavio je premijer Mujezinović.

Erdal Trhulj je najavio da će 4. augusta biti otvorena ponuda za LOT 3 i da će do kraja augusta biti završena procedura za izvođača radova da bi ovog ljeta bila otvorena tri gradilišta ukupne vrijednosti 260 miliona KM i da će za deset dana biti moguće izvođača radova na tunelu „Vijenac“ uvesti u posjed.